Duminică este „lăsata secului” pentru Postul Paştelui
Publicat de radiomures, 5 martie 2011, 00:00
Lăsata secului de carne pentru Postul Sfintelor Paşti a avut loc duminica trecută, numită a „infricoşatei judecăţi” însă de mâine, 6 martie, creştinii care vor să ţină cu stricteţe postul trebuie să renunţe şi la produsele lactate, de aici denumirea de „lăsata secului de brânză”.
Sintagma „lasata secului” este înţeles ca fiind sinonim cu uscat, fără grăsime, de post dar la Sfinţii Părinţi accentul nu cade numai pe mâncare ci, mai ales, pe suflet.
Omul trebuie să se căiască, să renunţe la lumea împatimită iar treptat omul cel vechi, păcătos, trebuie să dispară.
Postul Sfintelor Paşti este stabilit de Biserică în cinstea Patimilor Domnului şi ne aminteşte de postul de patruzeci de zile al Mântuitorului în pustie, înainte de a ieşi în lume pentru propovăduirea Evangheliei a precizat pentru RTM preotul greco-catolic din Târgu Mureş, Ioan Fărcaş.
În lumea satului, „lăsata secului de Paşti” păstrează acte rituale specifice unui început de An Agrar, celebrat la echinocţiul de primavară.
În sate există mai multe practici mai deosebite de pregătire şi „curăţire” pentru perioada postului care urmează.
Cea mai cunoscută dintre acestea este curăţatul vaselor, în Transilvania gospodinele având chiar un nou set de vase în care gătesc exclusiv mâncare de post.
De asemenea, în ajunul postului, tinerii organizează petreceri şi joc, lucru pe care nu mai pot să-l facă decât după Paşti, iar în comunităţile maghiare şi săseşti tinerii purtau măşti, cum este obiceiul fărşangului din Miercurea Cenuşii a declarat pentru RTM etnograful din Târgu Mureş, Laura Pop.
Cristina Bulbescu