Duminică se merge la alegeri!
Publicat de APETRI MARGARETA, 7 iunie 2024, 11:24 / actualizat: 7 iunie 2024, 13:22
Fiecare alegător va primi duminică 9 iunie, în ziua votului pentru alegerile locale și europarlamentare, câte cinci buletine de vot, o ştampilă, dar și o tuşieră.
Cetățenii pot să-şi exercite acest drept, pentru alegerile locale, numai la secţiile de votare unde sunt arondaţi, conform domiciliului, sau cu reşedinţa dacă aceasta a fost stabilită cu cel puţin două luni înainte de data alegerilor, subliniază preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă.
La secția de votare, alegătorii trebuie să aibă un act de identitate valabil asupra lor. Ajunși la secția de votare, oamenii vor prezenta buletinul operatorului de calculator din secție, care îl va scana. După aceea, se vor îndrepta către membrii biroului electoral, care vor căuta alegătorul pe lista electorală și îi vor solicita acestuia o semnătură. Abia apoi alegătorul primește buletinele de vot. Este vorba de un buletin pentru alegerea reprezentanţilor României în Parlamentul European, unul pentru alegerea consilierilor locali, unul pentru consilierii judeţeni, unul pentru alegerea primarului şi unul pentru alegerea preşedintelui Consiliului Judeţean. După ce le va primi, alegătorul va intra în cabina de vot, îşi va exercita dreptul de vot punând cinci ştampile, câte una pentru fiecare din cele cinci buletine de vot care i-au fost înmânate. Pentru acest lucru va avea la îndemână ştampila de vot şi, pentru prima dată, şi o tuşieră pe care va putea să o utilizeze în cazul în care nu se mai vede foarte bine ştampila, mai precizează Toni Greblă.
Alegătorii votează separat, în cabine închise, aplicând ştampila cu menţiunea „VOTAT” în patrulaterul care cuprinde lista de candidaţi sau numele candidatului dorit. După ce au votat, alegătorii îndoaie buletinele de vot astfel încâ pagina albă care poartă ştampila albastră a secției de votare să rămână în afară şi le introduc în urnă fără să se deschidă. Îndoirea greşită a buletinului de vot nu atrage nulitatea votului, dacă secretul votului este asigurat.
Autor: Virgil Natea