Dulciurile conţin o cantitate mai mare de zahăr faţă de ceea ce legislaţia recomandă pentru consumul copiilor (Asociaţia Pro Consumatori)

Publicat de MIRELA ROTAR, 25 aprilie 2022, 07:45
O analiză a dulciurilor puse pe piață în perioada de Paști arată că toate produsele studiate conțin o cantitate mult mai mare de zahăr față de ceea ce legislația recomandă pentru consumul copiilor.
Reprezentanții Asociației Pro Consumatori, autorii analizei, avertizează că aceste cantități mari de zahăr se regăsesc inclusiv în dulciurile produse de către companii renumite, companii care aparent pun accent pe calitate.
12 lingurițe de zahăr într-un iepuraș de ciocolată – este prima frază a analizei. Un studiu care arată că, pornind chiar de la specificațiile de pe etichetă, producătorii de dulciuri nu se sfiesc să ocolească recomandările Organizației Mondiale a Sănătății sau ordinele Ministerului român al Sănătății în privința consumului recomandat copiilor.
Spre exemplu, Ordinul ministerului limitează zahărul la 15 grame pentru fiecare sută de grame de produs, însă iepurașii de ciocolată analizați conțin între 26 și 61 de grame, adică și de patru ori mai mult. Acelaşi ordin spune că 100 de grame de ciocolată cu peste 5% grăsimi saturate nu este recomandată copiilor, însă și această valoare este depășită în produsele analizate, iar dovada stă chiar pe etichete: în loc de 5%, avem între 17 şi 30, adică și de peste șase ori mai mult.
Studiul expune și consecințele consumului unor cantități mari de zahăr: obezitate, diabet, dereglarea metabolismului calciului, osteoporoză, scăderea imunității, scleroză și chiar cancer. În cazul grăsimilor saturate vorbim de creșterea riscului în fața afecțiunilor cardiovasculare, Alzheimer, Parkinson sau cancer.