DSU și Salvamont țin legătura cu cetățenii prin aplicații mobile noi

Publicat de Rotar Mirela, 31 ianuarie 2023, 12:40 / actualizat: 31 ianuarie 2023, 15:26
Departamentul pentru Situații de Urgență a lansat, duminică, o versiune actualizată a aplicației prin care utilizatorii pot primi diverse tipuri de alerte, dar și alte informații utile.
Aplicația a pornit în 2016, dar acum a fost adusă la necesitățile actuale.
Printre noutățile introduse se află și un modul de raportare, prin care cetățenii pot veni în sprijinul serviciilor de urgență, iar utilizatorii pot avea acces continuu la știri de ultimă oră, venite direct din partea tuturor structurilor cu competențe în gestionarea situațiilor de urgență, a declarat pentru Radio Tg.Mureș ofițerul de presă din cadrul Departamentului pentru Situații de Urgență, lt. Bogdan Toma:
Utilizatorii pot regăsi în versiunea actualizată a aplicației o hartă interactivă, în care se vor regăsi principalele puncte de interes pentru o situație de urgență, fie că ne referim la unități de primiri urgențe, la spitale, la defibrilatoare, cu mențiunea că această secțiune urmează să fie populată în curând, când defibrilatoarele vor fi montate. De asemenea, vor regăsi unități de poliție, unități de jandarmerie, unități de pompieri și alte informații utile. Există secțiunea dedicată deprinderii de noi cunoștințe, acolo utilizatorii vor găsi cursuri și cum se pot pregăti pentru intervenția în diferite situații de urgență.
O secțiune importantă este cea a alertelor, prin care se furnizează informații de ultim moment privind apariția unor fenomene periculoase.
Lt. Bogdan Toma,ofițerul de presă din cadrul Departamentului pentru Situații de Urgență:
Aplicația este gândită să transmită și notificări, mesaje de tip notificare, care vor apărea pe ecranele dispozitivelor mobile, fie că ne referim la avertizări meteo, așa cum a fost weekendul care tocmai a trecut, sau la situația drumurilor închise, cum s-a întâmplat sâmbătă și duminică, sau alte alerte pe care le considerăm oportune a fi distribuite către populație.
Și Serviciul Salvamont are o aplicație asemănătoare, numită chiar ”Salvamont”, indicată celor care pleacă pe munte și care, astfel, pot fi mai ușor localizați și contactați în caz de urgență.
Șeful Serviciului Salvamont Salvaspeo Mureș, Kovacs Robert:
Ce este important la această aplicație, nu numai avertizările se pot seta, de exemplu, este posibilitatea ca o persoană, când pornește în drumeție, normal că trebuie să aibă semnal și internet, poate face track-ul, deci automat, în dispeceratul național, se vede pe unde umblă persoana pe munte. Dacă se întâmplă ceva, există un buton care se numește SOS și care trimite spre dispeceratul național coordonatele unde se află persoana care este accidentată sau are orice fel de problemă, iar noi o putem contacta.
Aplicațiile DSU și Salvamont sunt disponibile atât pe telefoanele cu sistem de operare IOS , cât și Android, și pot fi descărcate gratuit.
Raluca Creț