DSP Harghita: reînceperea școlii va duce la creșterea infectărilor cu noul coronavirus
Publicat de Corina Muntean, 10 noiembrie 2021, 12:48
Autoritățile sanitare harghitene spun că în perioada imediat următoare ne-am putea confrunta cu o nouă creștere a cazurilor de infectări cu SARS-Cov-2, odată cu reîntoarcerea copiilor în colectivitate, după ce în ultimele două săptămâni incidența a scăzut în toată țara.
Acest lucru va fi generat de rata mică de vaccinare atât în rândul profesorilor cât și al elevilor care intră permanent în contact, adică de 10-12%.
În Harghita doar jumătate din școli au început cursurile cu prezență fizică, spune directorul DSP, dr. Tar Gyongyi:
Incidența a scăzut în urma vacanței de două săptămâni și știm foarte bine din epidemiologie că pentru toate afecțiunile care se răspândesc pe cale respiratorie, școala este un factor de risc, deci ne așteptăm să crească din nou cu începerea activității din școli. Cam 50-60% dintre școli s-au redeschis din Harghita. Noi nu avem rezultate foarte bune nici la vaccinarea populației generale și nici la vaccinarea profesorilor nu suntem în frunte. Avem, în total, 25% rata de vaccinare cu o doză.
Pe de altă parte, în județul Harghita sunt localități cu incidență 0, altele cu 13 la mie, în timp ce municipiul reședință de județ, Miercurea Ciuc înregistrează 5,65 de infectări la mia de locuitori.
Aceste calcule statistice, la fel ca și procentul de populație vaccinată, au legătură cu zonele industrializate și dezvoltate economic unde contează și factorul de educație, mai spune directorul DSP Harghita, dr. Tar Gyongyi:
În localitățile mici incidența sare de la 1-2 cazuri, deja la 2 cazuri poate ajunge la 2 la mie și sunt localități izolate unde nu există activități economice, nu circulă populația iar virusul pătrunde mai greu… Eu am făcut un studiu, în vară, l-am și prezentat la un congres în Ungaria, din care reiese evident că este aproape identică harta acoperirii vaccinale cu harta activităților economice. Deci, acolo unde este o situație economică mai bună, acolo și acoperirea vaccinale mai bună. Apoi, cu cât persoanele sunt mai școlite și au studii de nivel înalt, înțeleg mai bine importanța vaccinării.
Faptul că prezența fizică la școală a elevilor și profesorilor ar putea genera creșterea numărului de infectări cu SARS-CoV-2 este susținută și de președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiță.
Acesta face apel la vaccinare și la respectarea măsurilor igienico-sanitare pentru limitarea îmbolnăvirilor.
Cristina Bulbescu