DSP Harghita a închis și sancționat o pensiune din Lacul Roșu unde mai mulți copii au suferit toxiinfecții alimentare
Publicat de Hategan Raul, 8 iulie 2022, 17:54
Controlul Direcției de Sănătate Publică Harghita a stabilit că vina aparține și părinților din județul Timiș, care au găsit pe internet oferta de tabără a unui cetățean din Cluj și și-au trimis copiii, fără nicio verificare, într-o pensiune neautorizată din Harghita.
Potrivit DSP, pensiunea nu avea condiții de păstrare a hranei, iar personalul, un administrator și o femeie de serviciu, nu știa nimic despre felul în care funcționează sistemul HoReCa.
Directorul DSP Harghita, Tar Gyongyver:
Au primit mai multe amenzi și copiii au fost trimiși acasă, pentru că am închis pensiunea. Tabăra a fost organizată de un individ din Cluj, care nu era la prima ispravă. Firma de catering ne-a declarat că a mai dus și în alte serii alimente gătite, dar acolo nu puteau fi servite corespunzător, pentru că personalul nu avea nici cursuri de igienă și nu cunoștea răspunsurile la întrebările privind stocarea și servirea alimentelor.
O altă problemă descoperită de DSP Harghita se referă la calitatea apei din fântâna de unde se aproviziona pensiunea, care nu e potabilă și conținea și bacili E. Coli, a arătat Tar Gyongyver.
Ea a adăugat că proprietarul pensiunii a fost amendat cu 7000 de lei pentru apa nepotabilă și pentru nepăstrarea mostrelor de alimente spre control, conform legii:
Probele de apă, care este o captare de suprafață de la un izvor arată că apa conține streptococ și E.Coli, bacterii care nu au ce căuta în apa potabilă. Unitatea nu se mai poate deschide decât atunci când vor avea sursă de apă potabilă.
Reamintim că mai mulți copii din Timişoara, cu vârste cuprinse între 11 şi 13 ani, veniţi în tabără la Lacu Roşu au fost internaţi, marţi, la Spitalul din Gheorgheni cu suspiciune de toxiinfecţie alimentară. Aceștia s-au simțit bine după ce au primit tratament și, între timp, au fost externați.
Valeriu Russu