Drepturile minorităților au fost reanalizate la Tîrgu-Mureș
Publicat de MIRELA ROTAR, 17 mai 2018, 17:17 / actualizat: 17 mai 2018, 21:58
Fundaţia Culturală Dr. Bernády György din Tîrgu-Mureş a organizat astăzi o conferință dedicată problematicii convieţuirii comunităţilor naționale din România.
Dezbaterea din acest an, intitulată Majoritate și minorități în anul centenarului – Realități, așteptări, viziuni –, a avut în centru Centenarul Marii Uniri a României, din perspectiva minorităților naționale.
S-au așezat la aceeași masă istorici şi cercetători recunoscuţi ai comunităţii române şi maghiare din România.
Președintele Fundației Culturale Dr. Bernády György, Borbély László:
A 20-a oară organizăm astfel de seminarii. Din 1999, Fundația Bernady, în fiecare an, a considerat că este util să vorbim, în primul rând, evident, având această caracteristică și fiind la Tîrgu-Mureș, să vorbim destul de mult despre problematica minorităților naționale, a comunităților etnice, dar nu numai. Sunt personalități de seamă, istorici de seamă, personalități ale vieții publice din România și întotdeauna este așa. Anul acesta, nu se putea să nu avem această tematică a centenarului.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că, în urma unui sondaj de opinie realizat pe un eşantion mare de populaţie, a reieşit faptul că românii din Transilvania sunt mult mai deschişi faţă de maghiari, faţă de minorităţi şi faţă de drepturile lingvistice ale acestora, în timp ce Bucureştiul este cel mai antimaghiar:
Este un aspect extrem de pozitiv, în ceea ce privește românii din Transilvania, și vorbesc de societate, în ansamblul ei. Când vorbim de politicieni, lucrurile se schimbă radical, în mod fundamental. Politicienii din Transilvania acceptă mult mai greu un pas înainte în ceea ce privește lărgirea drepturilor lingvistice, a drepturilor comunității maghiare. Când ne uităm la vechiul regat, acolo vedem că, la nivelul societății, există o neîncredere mult mai mare, dar politicienii au o abordare mult mai relaxată. Bucureștiul este cel mai antimaghiar și acolo, față tot ce înseamnă deschidere, tot ce înseamnă lărgire a drepturilor, aplicarea legislației actuale, oamenii din București sunt cei mai reticenți.
Președintele Consiliului Județean Mureș, Péter Ferenc, a subliniat că problemele minorităților se pot rezolva printr-un dialog mai bun:
Cred în continuare că nu trebuie să îi ascultăm pe cei care ne învrăjbesc, trebuie să avem acest dialog, chiar și în anul centenarului și, dacă avem o viziune și dacă putem noi să ne creăm o viziune pe viitor și pe această temă, atunci toată societatea va avea de câștigat.
Pe lista invitaților s-au aflat și activiști pentru drepturile omului, Gabriel Andreescu și Smaranda Enache.
Raluca CREȚ