Dragobetele, o sărbătoare românească apreciată

Publicat de MIRELA ROTAR, 24 februarie 2018, 16:02
Deşi în ultima vreme românii au importat tot mai multe sărbători, sunt în aceeași măsură apreciate şi tradiţiile autohtone.
Dragobetele este pentru unii târgumureşeni o zi obișnuită, alții însă țin cont și de tradiții.
La concurență cu Valentine’ Day, Dragobetele este celebrat în Transilvania abia de câţiva ani, spune șefa Secţiei de Etnografie din Muzeul Judeţean Mureş, Angela Pop:
La noi, nu era această sărbătoare, Valentine a fost adusă de mass media mai degrabă. Propaganda aceasta care s-a făcut Dragobetelui, în contrapondere cu Valentine, probabil că a început să sensibilizeze lumea. Tradițiile marcate de Dragobete, o marchează și ca sărbătoare de început de primăvară. Se spune că Dragobetele era fiul babei Dochia, este ziua când se crede că încep să se împerecheze păsările și, astfel, tinerii încearcă să petreacă ziua împreună.
În mitologia românească, Dragobetele, numit şi „Cap de primăvară” sau „Năvalnicul”, este zeul tinereții, al veseliei şi al iubirii, practic Ziua Îndrăgostiţilor în variantă autohtonă.
Se spune că tinerii care formează un cuplu trebuie să se sărute în această zi, dacă vor ca iubirea lor să rămână vie de-a lungul întregului an.
Valeriu Russu