Dr. Roxana Nemeș: Infecția cu COVID-19 crește riscul bolilor pneumococice

Publicat de MIRELA ROTAR, 19 iulie 2021, 10:46 / actualizat: 25 iulie 2021, 11:52
Este unul din motivele pentru care președintele Societății Române de Pneumologie, prof.dr. Roxana Nemeș cere autorităților introducerea schemei de vaccinare gratuită, alta decât Covid, pentru pacienții cronici, pe tot parcursul vieții.
Cu circa 4.000 de euro o persoană poate fi imunizată împotriva a 17 boli infecțioase, a spus medicul în cadrul unui eveniment organizat de Organizația Pacienților COPAC, la acest sfârșit de săptămână.
Printre cei mai afectați pacienți cu Covid au fost cei cu comorbidități precum BPOC-ul (Bronhopneumopatia Cronică), diabetul zaharat, bolile cardiovasculare și neurovasculare.
Recuperarea după Covid poate fi 100%, însă poate predispune pacientul la alte îmbolnăviri, motiv pentru care s-ar impune vaccinarea, precizează pentru Radio Târgu-Mureș, prof.dr. Roxana Nemeș:
Nu vorbim doar de vaccinarea Covid pentru că suntem în pandemie. Vorbim de un substrat în ceea ce înseamnă vaccinarea per se la nivel național, la programele naționale de vaccinare care să permită acestor pacienți accesul gratuit la vaccinare și vorbim de vaccinarea pe parcursul vieții. Suntem recunoscători pentru Programul național de vaccinare antipneumococică în zona pediatrică dar se ridică un mare semn de exclamare pentru vaccinarea antigripală, pentru vaccinarea antipneumococică pentru persoane la risc, persoane peste 65 de ani, imunodeprimați, persoane cu afecțiuni respiratorii cronice.
În România sunt peste 3,8 milioane de persoane cu vârsta peste 65 de ani care ar trebui să primească o schemă gratuită de vaccin antigripal, în fiecare an, și o dată la 5 ani vaccinul pneumococic, a mai subliniat președintele Societății Române de Pneumologie.
Dat fiind faptul că imunizarea rupe lanțul infectărilor, administrarea simultană a celor două tipuri de vaccin va duce și la reducerea spitalizărilor pentru pacienții cu BPOC, mai spun dr. Roxana Nemeș.
Cristina Bulbescu