Dr. H.Suciu: Pornirea transplantului pulmonar în România pare a fi o ”naștere forțată”

Publicat de radiomures, 29 noiembrie 2016, 13:22 / actualizat: 7 decembrie 2016, 17:47
Șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului Inimii din Tîrgu-Mureș, Horațiu Suciu, a comentat pentru RTM scandalul privind acreditarea Spitalului Sf. Maria din Capitală pentru transplantul de plămâni.
Cu o experiență de ani buni în transplantul cardiac, dr. Horațiu Suciu spune că este nevoie de foarte multă siguranță atunci când se începe un astfel de program. Lucrurile ar trebui să vină normal, de la sine, nu forțat, a declarat acesta:
Concepția mea este ca atât prelevarea cât și transplantarea trebuie să fie foarte strict monitorizate și în momentul în care acreditarea se acordă să fie foarte exigentă pentru că sunt proceduri foarte scumpe. Acum vine un domn care spune că el de ieri putea să-l facă. Nu știm exact, și-a scos din joben cumva acest transplant pulmonar? Mi-e greu să cred că cineva a crescut peste noapte ca Făt Frumos din poveste și de azi poate să facă transplantul pulmonar, de unde până acum câteva luni nu se auzise de nimeni să facă asta. În momentul acesta mi se pare că se face așa un fel de naștere forțată. Hai să lăsăm lucrurile să vină de la sine, natural.”
Transplantul cardiac a repornit la Tîrgu-Mureș în 1999 după ani buni de pregătire, participare la conferințe și stagii de pregătire, iar în momentul în care coordonatorii programului au fost 100% siguri că pot face acest lucru, au mai așteptat încă 6 luni.
Revine șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant din Tîrgu-Mureș, prof.dr. Horațiu Suciu:
Trebuie să fii foarte cerebral ca să-ți asumi începutul unui program de transplant. Adică, trebuie să fi foarte sigur că acel pacient este într-o siguranță totală. Noi, în momentul în care am fost siguri că avem tot ce ne trebuie a mai durat 6 luni până am pus la punct toate detaliile pentru a face primul transplant cardiac. Eu vreau să se facă transplantul pulmonar în România dar nu ne putem bate joc de oameni pentru că așa oricine poate începe să facă și transplant cardiac, mor primii 20 și după aia se liniștește. Problema este cine plătește oalele sparte pentru cei care mor în transplant.”
Un transplant pulmonar la Spitalul Sf. Maria din București urma să coste 120.000 de euro, asta în timp ce în Germania costul se ridică la 80.000 de euro, spune Horațiu Suciu.
Pe de altă parte, spitalul nu are un compartiment de pneumologie iar pacienții nu ar fi putut fi îngrijiți în țară postoperator.
Cristina Bulbescu