Două zile pentru sănătatea plămânilor!
Publicat de Rotar Mirela, 16 noiembrie 2022, 11:53 / actualizat: 22 noiembrie 2022, 15:08
Astăzi este marcată, la nivel mondial, ziua BPOC (bronhopneumopatia obstructivă cronică) în care medicii și organismele de sănătate vor să atragă atenția populației asupra cauzelor și complicațiilor bolii prin sloganul ”Plămânii tăi sunt pentru o viață întreagă!”
Mâine, pe 17 noiembrie, va fi marcată Ziua Națională fără Tutun, sub sloganul ”Țigările otrăvesc oamenii și planeta!„
BPOC-ul este o afecțiune respiratorie care poate fi prevenită iar tratamentul este eficient însă dosar dacă pacientul se prezintă din timp.
Medicii au sesizat, în schimb, că vin la spital cazuri grave din cauza reticenței pacienților de a intra în fostele clinci covid, afirmă șefa Clinicii de Pneumologie din Târgu Mureș, dr. Corina Mărginean:
Principalele simptome ale acestei boli includ dificultățile de respirație care se accentuează progresiv, tuse însoțită de producție cronică de spută, senzații de astenie, de fatigabilitate, pacientul prezintă dureri la nivelul cutiei tracice. Încă, să știți, oamenii au această reticență de a solicita un consult de pneumologie. Întâlnim frecvent la pacienții care ne abordează prezența acestei simptomatologii pentru că ei au neglijat mult timp acest lucru…
Fumatul, care este principala cauză a afecțiunilor respiratorii, a căpătat tot mai mult teren în perioada pandemiei, prin urmare aproape 6 milioane de români fumează la această dată.
Îngrijorător este apetitul adolescenților pentru utilizarea dispozitivelor electronice cu nicotină și a țigaretelor, mai spune medicul pneumolog din Târgu Mureș, Corina Mărginean:
În România avem o rată destul de mare a celor care fumează, undeva la 30,7% din populație, ceea de înseamnă 5,63 de milioane de persoane. Există o tendință îngrijorătoare de creștere a fumatului la tineri, adolescenți, aceștia folosind atât țigara clasică cât și noile dispozitive electronice. Trebuie văzut ce măsuri legislative sunt necesare în această direcție pentru că toate noile dispozitive de fumat cât și țigara electronică cât și dispozitivele care încălzesc tutunul, conțin nicotină.
De circa doi ani de zile, Centrul ”Stop Fumat” din Târgu Mureș nu mai are medicamente non-nicotine pentru tratamentul dependenței de nicotină. Acestea lipsesc și la nivel național iar autoritățile intenționează să introducă în schimb în terapie substituenții de nicotină, precum plasturi, guma de mestecat sau inhaler cu nicotină.
Cristina Bulbescu