Două treimi din populația activă are probleme cu somnul

Publicat de radiomures, 4 iunie 2016, 16:00
Insomnia și dereglările de somn sunt considerate boli ale secolului de care suferă o bună parte din populația activă.
Motivul este viața alertă și preocupările multiple ale omului modern care perturbă ciclurile somn-veghe.
Nesiguranța zilei și incertitudinile sunt, de asemenea, motive de nesomn, spune șeful Clinicii de Psihiatrie nr 2 din cadrul Spitalului Județean Mureș, prof.dr. Aurel Nireștean:
Cel puțin două treimi din lumea activă are probleme cu somnul, tocmai datorită ritmurilor de acum care, practic, nu te mai lasă să te odihnești, care anticipează niște lucruri, care uită altele și ești mereu pus în situația de a accesa ceva nou, în situații neprevăzute și toate incertitudinile și neliniștile din timpul zilei se răsfrâng asupra somnului. Deci, se pare că dinamica lumii de acum perturbă realmente somnul la cel puțin două treimi din cei care-s activi.”
Medicii recomandă activitate fizică intensă pentru a combate problemele de somn.
În plus, fiecare persoană trebuie să se cunoască pe sine și să învețe să se relaxeze, spune medicul psihiatru Aurel Nireștean:
Fiecare trebuie să-și cunoască limitele, să se cunoască pe sine, să-și cunoască preferințele și să învețe să se relaxeze pentru că e singura soluție. Și apoi pot face lucruri care să-i oblige să adoarmă, cum ar fi, de exemplu, solicitare fizică intensă, mișcarea, o viață activă, sau pur și simplu să ignore faptul că somnul este afectat. De foarte multe ori poți face asta dar doar atunci când ești obosit. Spui da, sunt foarte obosit, dorm, nu dorm, mă întind și mă pun undeva, deoparte.”
În urma cercetărilor științifice s-a constatat că avem nevoie între 3 și 9 ore de somn pe parcursul a 24 de ore.
Fiecare persoană are nevoie de odihnă în mod diferit, în funcție de vârstă, temperament și capacitatea de a se reface.
Tot studiile spun că și inima are nevoie de odihnă. Din cele 24 de ore ale zilei, inima doarme 9 ore.
Cristina Bulbescu