Două spitale cu risc seismic în județul Mureș

Publicat de radiomures, 11 noiembrie 2016, 17:25
Spitalul Clinic Județean Mureș are în administrare 15 clădiri, dintre care două se află în clasa II de risc seismic, ceea ce înseamnă că ar putea suferi degradări structurale.
Este vorba de clădirile în care funcționează secțiile Infecțioase II și Ortopedia, spune purtătorul de cuvânt al spitalului, Damian Samoilă:
Spitalul Clinic Județean Mureș are 13 clădiri încadrate în clasă de risc seismic III. Asta înseamnă că în cazul unui seism, degradările structurale nu sunt semnificative. Restul clădirilor sunt încadrate în clasa a II-a. Vorbim despre clădirea în care funcționează Secția de Infecțioase II și clădirea în care funcționează Secția de Ortopedie. Asta însemnă că riscul de prăbușire este redus însă degradările structurale pot fi majore.”
Spitalul Clinic Județean de Urgență din Tîrgu-Mureș ar supraviețui unui seism de 6 – 7 grade pe scara Richter.
Un astfel de cutremur ar produce panică în rândul populației, însă pagubele ar fi minore, spune purtătorul de cuvânt al unității medicale, Mariana Negoiță:
În momentul în care se construiește o clădire, proiectantul este obligat să scrie în documentele clădirii până la ce grad de cutremur rezistă clădirea respectivă. Gradul 7 ( pe scara Mercalli) înseamnă cutremur de intensitate foarte puternică. Mișcarea produce panică și îngreunează deplasarea oamenilor dar pagubele sunt neînsemnate în cadrul clădirilor executate conform normelor. Spitalul Clinic Județean de Urgență Tîrgu-Mureș este clasificat pe gradul 7, deci suportă până la gradul 7 seismul.”
Aproape 80% din spitalele din România ar trebui să fie închise dacă regulile ar fi aplicate, declara zilele trecute ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, precizând că aproape 30% din spitale funcționează în clădiri cu risc seismic I sau II.
Județul Mureș, ca de altfel zona Ardealului, nu se află însă în zonă cu risc seismic, iar spitalele nu funcționează în clădiri periculoase, spune șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență Mureș, Dorin Oltean:
Din punctul nostru de vedere e foarte clar că riscul seismic la nivelul regiunii noastre, nu numai a județului, a Transilvaniei, Ardealului, în zona aceasta, e cu mult mai mic decât în zona Vrancea și zona Bucureștiului. Dar risc 0 nu există în nici un domeniu de activitate, deci risc 0 nu există dar în zona noastră nu există risc de producere a unui seism cu magnitudine mare.”
ISU Mureș a prezentat anul trecut o situație privind clădirile din județ care au risc seismic de grad I.
Este vorba de 107 clădiri, dintre care 43 sunt case de locuit sau blocuri, 19 școli și 5 biserici, situate în 38 de localități mureșene.
Cristina Bulbescu