Două microbuze din Mureș au plecat la Suceava, în ajutorul refugiaților ucrainieni

Publicat de MIRELA ROTAR, 28 februarie 2022, 12:08 / actualizat: 10 august 2022, 22:57
Acestea sunt însoțite de patru patru cadre militare de la Detașamentele Sighișoara și Reghin din cadrul ISU ”Horea” al județului Mureș.
Purtătorul de cuvânt Dan Petru Daniel a precizat că 16 microbuze de transport persoane de la inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă din Alba, Bacău, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Cluj, Mureş, Neamţ şi Sibiu au ajuns in Vama Siret din Suceava:
Două microbuze au plecat cu patru cadre militare. Microbuzele sunt goale, acestea vor fi folosite mai mult ca sigur pentru transport persoane care necesită sprijin, depinde unde vor să se transporte, poate la anumite puncte de triere, la cazare, orice e nevoie în județul Suceava.
Pentru centralizarea ofertelor de solidaritate ale cetățenilor mureșeni cu cauza refugiaților din Ucraina, la Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Horea” au fost operaționalizate două numere de telefon (0265 269 661 și 0265 269 662) și o adresă de email (dispecerat@isumures.ro) unde se pot trimite toate ofertele.
Pe de altă parte, astăzi este Ziua Protecției Civile, iar în județul Mureș ISU, are în vedere atât adăposturile civile cât și funcționarea sistemul de alarmare.
Șeful Departamentului de control și avizare din ISU Mureș. col. Mihai Pălăceanu:
În județul Mureș avem 95 de adăposturi de protecție civilă, din care 4 sunt parțial operative. Există, într-adevăr, și defecțiuni apărute, datorită faptului că în decursul anilor nu au fost întreținute corespunzător, existând defecțiuni la instalația electrică, la sistemul de aerisire și ventilație sau la sistemul de acces în adăpost. Este vorba de ușile metalice, o parte dintre ele fiind deteriorate sau chiar lipsesc. Și în județul Mureș există 179 de sirene, dintre care 166 sunt operaționale și 13 prezintă defecțiuni la sistemul electric de acționare, care sunt învechite și necesită mentenanță și înlocuire.
Adăposturile pot fi folosite la depozitare de către cetățeni, care însă au obliogația să le întrețină și să le predea în caz de necesitate. Sirenere de alarmare sunt în responsabilitatea administrațiilor publice locale.
Valeriu Russu