Două entități lansează o campanie pentru ajutorarea bibliotecilor școlare
Publicat de Corina Muntean, 22 octombrie 2021, 12:24 / actualizat: 25 octombrie 2021, 11:21
Libris și Organizația Salvați Copiii au lansat cea de-a treia ediție a proiectului CarteTeca, prin care vor oferi bibliotecilor școlare 80 de premii în carte în valoare de 200.000 de lei.
Banii provin în mare parte din generozitatea cititorilor, care au fost de acord să doneze o sumă mică la fiecare achiziție de carte.
Școlile trebuie să se înscrie la concurs, prin profesori, părinți sau angajați, iar înscrierile se vor încheia la sfârșitul acestei luni.
Reprezentantul Libris, Loredana Tudor:
Noi am început proiectul CarteTeca în urmă cu 3 ani, aceasta este cea de-a treia ediție. Ne propunem ca, în 5 ani, să dotăm 350 de unități de învățământ din România cu cărți actuale și de care fiecare copil să se îndrăgostească, să le povestească realități din lumea în care trăim, să fie cărți frumoase, pe care copilașii să le îndrăgească și să se apropie și mai mult de lectură.
Cartea a devenit o comoară în bibliotecile școlare, mai ales în cele din mediul rural, pentru că cele din mediul urban primesc încă sprijin din partea primăriilor.
Președintele filialei mureșene a Asociației Bibliotecarilor din România, Maria Haba:
Necesarul de carte întotdeauna a fost mare la biblioteci pentru că banii care se alocă sunt destul de puțini și, cum se schimbă de la o editură la alta, depinde ce manuale folosesc învățătorii sau profesorii, lecturile sunt destul de diversificate. Întotdeauna achiziționez cărți nu numai din lecturile obligatorii, ci și ce îmi lipsește, din literatura universală, albume, depinde de banii pe care pot să îi folosesc.
Biblioteca Județeană Mureș încearcă să ajute bibliotecile mici și redirecționează către școli donațiile de carte pentru elevi.
Directoarea bibliotecii, Monica Avram:
În afară de bibliotecile județene care mai au câțiva bănuți pentru achiziție, la nivelul celorlalte biblioteci e destul de mare lipsa de carte nouă. Bibliografia școlară este foarte încărcată, copiii sunt mulți, exemplarele sunt puține, dacă nu sunt cumpărate cărți noi, e foarte mare problemă, nici nu ajung la toți copiii. Cum am mai colaborat noi cu bibliotecile școlare? Am avut, de exemplu, acum vreo trei ani un caz în care o doamnă chiar avea acasă multă bibliografie școlară și, neputând-o preda la noi, am pus-o în legătură cu școlile, astfel încât fiecare școală să își poată alege ce avea nevoie.
Până în acest moment, în proiectul CarteTeca s-au înscris peste 100 de școli, dar organizatorii se așteaptă ca, până la finalul înscrierilor, numărul acestora să se dubleze.
Raluca Creț