Două comune mureșene sunt în topul național al comunelor smart

Publicat de Rotar Mirela, 31 august 2022, 10:55
După șase ediții de radiografiere a orașelor smart inteligente, Vegacomp Consulting (integrator de soluții inteligente la cheie) a lansat prima ediție a Radiografiei Smart Village în România.
Potrivit documentului, 147 de comune ale țării au depus 224 de proiecte în domeniul smart. Topul comunelor inteligente este condus de comuna Ciugud, județul Alba cu 8 proiecte, secundată de Aluniș din judetul Mureș cu 7 proiecte, Saschiz (Mureș) și Boghiș (Sălaj) cu câte 5 proiecte fiecare.
Directorul Integratorului de soluții inteligente, Cornel Bărbuț a remarcat că în centrul țării, județele Alba, Mureș și Sibiu grupează cele mai multe comune cu inițiative smart:
În Mureș avem două sate în top 10, ceea ce e lăudabil din partea comunităților că se preocupă, iar ideile pot fi preluate de orașe – nu trebuie neapărat să luăm exemple de afară, uite că există și la noi modele de dezvoltare inteligentă. Toate proiectele trebuie gândite cu o componentă smart, de a lua decizii în timp real, să fie cheltuieli mai mici, să optimizăm lucrările, să avem eficiență în relația cu cetățeanul. La fel, protejarea mediului, vorbim apoi de fermieri, cum pot face o economie, prin a ajuta producătorii și consumatorii, să fie cât mai optim utilizate produsele eco sau bio.
Între cele mai viabile idei smart ale comunelor din țară s-au remarcat cele privind accesul la educație, la reciclare și, nu în ultimul rând, ideea unei monede virtuale locale, precum cea din Ciugud, preluată și în Prahova.
Proiectele câștigătoare ale comunei Saschiz se referă la digitalizarea școlii din localitate, introducerea unui sistem de supraveghere video a comunei, iluminat public inteligent și acces gratuit WiFi, a declarat primarul Ovidiu Șoaită:
Pe partea de educație avem reabilitarea și modernizarea școlii ”Ion Dacian” din localitatea Saschiz care la finalizare va fi o școală smart. Avem, pe partea de digitalizare, sistemul de siguranță și supraveghere video făcut pe fonduri europene PNDR prin Grupul de Acțiune Locală ”Dealurile Târnavelor”. Apoi avem sistemul de iluminat public inteligent, făcut pe fonduri de Mediu, și avem WiFi în toată localitatea, gratuit pentru turiști și localnici.
Localitatea mureșeană Saschiz mai are alte proiecte smart, precum digitalizarea administrației locale, stații electrice de încărcare , respectiv includerea comunei în proiectul național al satelor cu arhitectură tradițională, prin reabilitarea mai multor gospodării cu specific săsesc.
Valeriu Russu