EXCLUSIVITATE: Două aperitive contaminate cu stafilococ, la Balul Însuraților din Reghin

Publicat de Rotar Mirela, 13 februarie 2025, 11:00
Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor (LSVSA) Mureș a eliberat în această dimineață buletinul de analiză pentru cele 13 probe prelevate din alimente și băuturi de la evenimentul Balul Însuraților din Reghin din data 8 februarie a.c.
Brânza frământată și toba au fost contaminate cu stafilococ, precizează pentru Radio Târgu Mureș, directorul adjunct al DSVSA Mureș, dr. Lucian Goga:
,,În dimineața zilei de 13 februarie 2025, Laboratorul DSVSA Mureș a eliberat buletinul de analiză conform căruia două dintre produsele servite la aperitiv, respectiv brânza frământată și produsul numit tobă, sunt neconforme pentru parametrul stafilococ coagulazo-pozitiv, aceasta putând duce la simptomele caracteristice unei toxiinfecții alimentare.”
Ancheta în acest caz continuă, iar deocamdată unitatea rămâne închisă, mai spune Lucian Goga:
,,În continuare, noi desfășurăm ancheta și, coroborând datele cu colegii de la Direcția de Sănătate Publică, sigur că va trebui să tragem o concluzie. Cine sau cum au fost contaminate aceste produse ori cum a ajuns stafilococul în aceste două produse. Până la finalizarea operațiunilor de igienizare, de dezinfecție, urmate apoi de teste de sanitație pe care o să le facem și până când rezultatul acestor teste de sanitație nu o să fie corespunzătoare, unitatea rămâne în continuare închisă.”
37 din cei aproximativ 350 de participanți la eveniment au manifestat simptome precum greață, vărsături și amețeli, ceea ce a determinat activarea Planului Roșu de Intervenție și mobilizarea rapidă a resurselor medicale suplimentare.
Este pentru prima dată când a fost activat Planul Roșu în județul Mureș, acesta fiind elaborat în 2010, una dintre condiții fiind existența a cel puțin 15 victime.
Autor: Cristina Bulbescu