Dosarul electronic de sănătate, investiție europeană complet inutilă

Publicat de radiomures, 5 august 2015, 12:21
Teoretic, dosarul electronic al pacientului este în vigoare încă de anul trecut, doar că nu se utilizează.
17 milioane de euro a costat programul informatic de înființare a acestuia, din bani europeni.
Aici ar trebui înregistrate toate datele medicale ale pacientului, internările și medicamentele prescrise.
Până acum nu a fost utilizat de niciun prescriptor medical din județul Mureș.
Directorul adjunct al CJAS Mureș, Rodica Biro:
”Dosarul electronic pot să vă spun că este un proiect care a costat enorm de mulți bani europeni. Din punct de vedere teoretic este în vigoare, deci este activ. Singurul lucru care ar trebui făcut este ca medicul de familie să-l activeze pentru fiecare persoană. Și ce înseamnă activarea dosarului: înseamnă completarea, într-un fișier pe care îl au la dispoziție programele informatice, pagina nr1, deci datele inițiale ale pacientului.”
Am încercat să obținem un punct de vedere de la medicii de familie, însă aceștia au refuzat să comenteze subiectul.
Autoritățile sanitare recunosc faptul că, în momentul de față, nu există posibilitatea de prevenire a abuzurilor din sistem prin verificarea prescriptorilor, iar dosarul electronic ar putea rezolva această situație.
Revine directorul adjunct al CJAS Mureș, Rodica Biro:
”Noi am mai avut exemple anterioare în care au fost bolnavi fictivi. Este imposibil să verifici fiecare document, dacă pacientul are nu are diagnosticul respectiv. În schimb, dacă fiecare pacient ar avea un dosar electronic activ unde s-ar putea vedea urmele tuturor serviciilor medicale, cu siguranță că verificarea asupra dreptului pacientului de a abține un tratament ar fi mult mai ușor.”
Reprezentații Casei de Asigurări cred că în perioada următoare ar putea să apară un act normativ, ca și în cazul cardului național de sănătate, care să oblige asistența medicală primară să activeze dosarul electronic al pacienților.
Cristina Bulbescu
Foto: www.med-farm.ro