Dosarul electronic de sănătate e obligatoriu, dar nu există

Publicat de radiomures, 20 ianuarie 2017, 12:26
Așa s-ar putea califica situația actuală în care există un ordin comun de ministru și președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate care prevede obligativitatea înregistrării tuturor furnizorilor medicali în program și realitatea din teren.
Deși dosarul electronic de sănătate a intrat în vigoare încă din 12 noiembrie, în județul Mureș nu s-a înregistrat până acum nici un furnizor privat.
Prin urmare, e imposibil ca dosarul electronic al pacienților să poată fi completat cu întregul istoric medical întrucât multe servicii medicale se acordă în mediul privat, spune președintele Casei Județene de Asigurări de Sănătate Mureș, Rodica Biro:
Este o problemă destul de discutată și discutabilă. Actul normativ prevede ca toți furnizorii de servicii medicale să utilizeze dosarul electronic și ar fi trebuit să avem niște furnizori privați: cabinete stomatologice, centre medicale private, policlinici și spitale private… Nu s-a înscris nici unul. Din păcate nu avem solicitări pentru aceasta.”
Pacienții mureșeni nu prea știu ce e dosarul electronic de sănătate deoarece medicii de familie nu le-au oferit prea multe informații:
Nu știu ce este și nu m-am înscris în dosarul electronic. Nici n-am auzit de el. Am fost la medicul de familie dar nu mi-a spus nimic. Eu am cardul de sănătate și cu ăsta merg după medicamente.”
Eu sunt medic internist dar noi medicii specialiști nu folosim dosarul electronic. Am fost și la medicul de familie dar nu mi-a spus nimic. Nu știu nimic despre dosarul electronic de sănătate. Nu cred că nouă ne-ar folosi la ceva. Pe noi numai ne încurcă și așa avem destule de completat în programul de până acum. Dacă mai apare și dosarul, mai mult stăm la calculator…”
Nu știu de dosar. Probabil că e bun dar nu știu nimic de el. Dumneavoastră sunteți prima care mi-ați spus..”
Președintele CJAS Mureș, Rodica Biro, crede că înființarea dosarelor electronice de sănătate va deveni obligatorie în fapt abia atunci când va exista o Hotărâre de Guvern:
Sancțiuni nu există deocamdată pentru cei care nu se înscriu. A existat un termen și este un ordin de ministru și președinte de Casă Națională. Probabil că în perioada următoare, în 2017, printr-o Hotărâre de Guvern când se va aproba Contractul Cadru și modificările la norme, mai mult ca sigur că se va introduce obligativitatea, prin Hotărâre de Guvern.”
Avocatul Poporului a sesizat,la finele anului trecut, Curtea Constituțională cu privire la dispozițiile privind accesul la datele personale ale pacienților care este permis ”unei categorii definite mult prea exhaustiv”, astfel că pacienții nu pot beneficia de garanții suficiente de protecție împotriva abuzurilor.
Cristina Bulbescu