Doru Dinu Glăvan, președinte al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, s-a stins din viață

Publicat de Corina Muntean, 31 octombrie 2021, 16:29 / actualizat: 1 noiembrie 2021, 9:33
Doru Dinu Glăvan, președinte al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, cunoscută personalitate a presei românești, s-a stins din viață la Reșița, orașul său natal, în urma unor complicații generate de infectarea cu COVID-19, a transmis într-un comunicat Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România.
În vârstă de 75 de ani, Doru Dinu Glăvan a intrat în presă de foarte tânăr – a început să publice la vârsta de 14 ani, iar la vârsta de 18 ani ajunge colaborator în presa locală și regională. În 1965, la 19 ani, devine corespondent al foarte răspânditului ziar „Sportul popular”, cunoscut mai târziu sub numele de „Gazeta sporturilor”. În curând, este angajat cronicar sportiv al postului național de radio, continuând să publice și în presa scrisă.
”Consider că Radio România este o adevărată Catedrală a Neamului”- afirma mereu Doru Dinu Glăvan .
Acesta este crezul fundamentat după cinci decenii de slujire a postului public, din adolescență ( 1962 Radio Timișoara) în calitate de colaborator junior și apoi senior, la Radio București din 1969.
La Radio București, colaborarea a debutat la redacția sport, devenind principal comentator a trei discipline olimpice – atletism, natație și gimnastică, dar răspunzând la nevoile redacției și pentru alte transmisii, la alte discipline – fotbal, sau impetuoasele competiții de masă din cadrul Daciadei. Realizator de transmisii directe, reportaje, interviuri, comentarii de specialitate. Toate acestea s-au datorat încrederii câștigate. Din 1971 i s-a solicitat să devină salariat al Radioului, corespondent județean, dar teama de a nu fi mai apoi, din nou, ostracizat din cauza ”dosarului” l-a făcut să decline această propunere. A slujit cu devotament, fără menajamente, de orice fel, această instituție, o Mare familie care l-a primit și prețuit.
Din 1980 au început transmisiile de peste hotare având marea bucurie de a face acest lucru de la Universiade ( București, Edmomnton, Zagreb, Sofia ), Campionate Balcanice, Europene, Mondiale și Jocuri Olimpice, din cele mai apropiate și depărtate locuri de pe glob.
În primii ani, corespondent al județului Caraș-Severin, realizând uneori transmisii și reportaje din județe limitrofe – Arad, Mehedinți, sociale, culturale sau de la alte evenimente. Nu a încetat nici un moment colaborarea cu Departamentul sport.
În 1995, la îndemnul colectivității din Caraș-Severin, cu sprijinul autorităților, a început construirea unui post de radio ( în cadrul Fundației Radio Caraș-Severin, al cărui director a fost ) care a devenit, din anul 1996 post local și mai apoi regional, al Societății Române de Radiodifuziune. Intense bătălii administrative au fost până la obținerea licenței dedicate postului 102,5 FM, mai apoi stabilită la cea de 105,6 FM, existentă și astăzi.
Prima transmisie nationala Radio Resita. Doru Dinu Glăcan anunța oficial înființarea postului de radio al Banatului de Munte.
Astfel, ținta de a fi un post pentru Banatul de Munte s-a materializat și ca un post pentru comunitatea de români din Voivodina și din Valea Timocului ( Serbia ), conform crezului și dorinței inițiale, mărturisite.
Studioul regional Radio Reșița, cu sloganul mult îndrăgit Dragostea mea, a cucerit piața ascultătorilor, fiind nr. 1 între toate posturile de radio ce se recepționau în regiune.
A fost primul post de radio regional care a transmit pe internet, cu cameră de luat vederi din cabina de emisie, ce a dat un plus de atractivitate și pentru comunitățile românești aflate în străinătate, extinzând-și programul de la 16 la 24 de ore, neîntrerupt.
A început obținerea, prin concurs a unor proiecte transfrontaliere, cu valori considerabile, activitățile desfășurate în cadrul acestora crescând notorietatea, credibilitatea și audiența postului, iar echipamente dobândite prin proiecte au slujit mult timp la îmbunătățirea calității întregii activități din radio.
Ca manager și ctitor al studioului, slujind și interesele românilor de dincolo de granița terestră, a fost înălțată o biserică românească, din lemn, cu arhitectură ortodoxă bănățeană, prima după 78 de ani, în localitatea Torak.
Doru Dinu Glăvan a fost onorat, de-a lungul vremii cu numeroase distincții și Diplome din partea asociațiilor, instituțiilor,precum Mitropoliei Banatului și Episcopiei Caransebeșului, a unor organizații internaționale, devenind cetățean de onoare în comune din Banatul sărbesc și Cetățean de onoare al județului Caraș-Severin .
O carieră profesională exemplară, prin muncă asiduă, exemplară, dăruind Societății Române de Radiodifuziune un studio regional cu rezultate excelente, de lider în Banat, între toate posturile de radio care se recepționează în zonă.
Odihnă veşnică!