Domeniul medical deschide noi oportunități de carieră pentru viitor

Publicat de Corina Muntean, 12 mai 2022, 11:00
Domeniul medical deschide noi oportunități de carieră pentru viitor, în contextul în care îmbătrânirea populaţiei şi bolile românilor devin o bombă socială şi economică.
Pe fondul migraţiei personalului specializat către străinătate, situaţia asistenţei medicale din România a intrat într-o zonă de risc sanitar. România are nevoie urgentă de peste 50.000 de asistenţi medicali pentru a face faţă provocărilor sanitare din următorii ani generate de îmbătrânirea populaţiei şi de deteriorarea accentuată a sănătăţii categoriilor vulnerabile, în special copii şi bătrâni, arată un studiu realizat de compania de cercetare Frames.
Pe an ce trece, populaţia României îmbătrâneşte şi devine tot mai bolnavă. Potrivit datelor furnizate de lnstitutul Naţional de Statistică, populaţia vârstnică a ţării noastre a depăşit-o cu peste 20% pe cea tânără, cu vârste de până la 14 ani, iar perspectivele următorilor ani indică o accentuare ale acestui fenomen. În ceea ce priveşte starea de sănătate, speranţa de viaţă în România este printre cele mai scăzute din Europa. Potrivit studiului Frames, pe fondul acestor probleme, România are nevoie urgentă de un plan naţional de pregătire în zona asistenţei medicale. Nevoia de personal din clinici, spitale, cabinetele medicale din ţară este uriaşă şi va creşte semnificativ în următorii ani, pe măsura accentuării îmbătrânirii populaţiei. Chiar dacă numărul angajaţilor pregătiţi a crescut în ultimii ani, pe fondul migraţiei, multe dintre domeniile sanitare se confruntă cu o criză acută de personal.
Datele Institutului Naţional de Statistică arată că în România lucrau, în 2020, 137.000 de asistenţi medicali cu pregătire medie, cu 18.000 mai mulţi decât în 2015. Acestora li se adaugă alţi aproape 17 mii de asistenţi medicali cu studii superioare. Dar, potrivit datelor Eurostat, în pofida creşterii numărului de angajaţi în ultimul deceniu, numărul de medici şi asistenţi medicali rămâne sub mediile UE. Totuși, analiştii spun că este posibil ca numărul asistenţilor medicali plecaţi la muncă în străinătate să atingă cifra de 100.000, România fiind probabil cel mai mare furnizor de asistenţi medicali de pe piaţa muncii europene. Sub tot acest tablou sumbru, sunt speranțe de mai bine, odată cu răspândirea asigurărilor medicale private. În plus, specializarea de asistent medical devine din ce în ce mai căutată, pentru că are parte de salarii dintre cele mai bune.
Conform INS, salariul mediu brut în sănătate și asistență socială era în aprilie anul acesta de 7137 de lei. Un asistent medical debutant cu școală post liceală primește un salariu mediu brut de 3.600 de lei, dar să nu uităm că la această sumă se adaugă o serie de sporuri, specifice mediului de lucru precum și ore suplimentare numeroase în contextul cererii actuale. Așadar o direcție promițătoare pentru o carieră viitoare.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.