Doi piloți mureșeni, campioni naționali la karting școlar
Publicat de Corina Muntean, 1 octombrie 2019, 20:04 / actualizat: 5 octombrie 2019, 12:36
Sezonul competițional 2019 s-a dovedit unul de excepție pentru echipa de karting a Palatului Copiilor din Tg.Mureș. Piloții pregătiți de prof. Claudiu Pop au cucerit două titluri individuale de campioni naționali și au terminat pe un onorant loc 6 în clasamentul pe echipe al Campionatului Național de Karting Școlar „Micul Pilot”, încheiat duminică la București.
Performerii formației mureșene sunt Balazs David și Matei Câmpean, piloți care, după cele șase etape ale competiției, au urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumul de premiere, adjudecându-și mult râvnitele trofee puse în joc. Balasz David a câștigat categoria Cadet, cu un total de 96 de puncte, trecându-și în palmares al doilea său titlu de campion național, după cel cucerit anul trecut. Pilotul în vârstă de 16 ani se mai poate lăuda cu un titlu de vicecampion, obținut în 2017.
Matei Câmpean (9 ani) s-a impus la categoria Pufo Junior, cu un total de 147 de puncte. Pe lângă titlul de campion național, Matei a reușit în acest an să-și depășească recordul personal pe pista de la Târgu Secuiesc, parcurgând cei 1431 metri în 69 secunde, adică 1,09 min/tur, rezultând o medie de 74km/oră.
Ceilalți piloți de la Palatul Copiilor s-au clasat la categoriile la care au concurat după cum urmează:
Vlad Husari (6 ani) -locul 7 la Promo BB, Artur Bogati (9 ani) – locul 17 la Pufo Senior, Birton Rolland (15 ani) – locul 9 la Mini Seniori și Csatlos Gabriel (17 ani) – locul 7 la Cadet.
Campionatului Național de Karting Școlar “Micul Pilot” este o competiție desfășurată anual între Palatele Copiilor din România. Având în vedere numărul participanților, “Micul Pilot” este de departe cel mai mare campionat de acest gen organizat în sud-estul Europei, reunind la întreceri 23 echipe alcătuite din 151 de piloți, cu vârsta cuprinsă între 5 și 18 ani. Competiția este una foarte dificilă și solicitantă, atât pentru piloți cât și pentru profesori și părinți, deoarece constă în 6 etape, care se desfășoară doar pe pistele autorizate de Federația Română de Karting situate în localitățile: București (1240 m lungime), Bacău(1244 m lungime) și Târgu Secuiesc (1431m lungime).
O etapă se derulează pe parcursul a trei zile și constă într-o zi de antrenamente libere, o zi de antrenamente oficiale care include și sesiunea de calificări, iar ultima zi cuprinde o sesiune de încălzire și cursa propriu-zisă. Pentru categoria celor mai mici dintre participanți, Promo BB (5-7 ani), cursa constă în parcurgerea a 6 tururi de pistă, cu viteze de până la 50 km/oră, ”micii piloți” conducând aproximativ 100 km într-o etapă. La categoria Pufo Junior (8-10 ani), în timpul cursei se parcurg 7 tururi de pistă, viteza maximă atinsă fiind de 90 km/oră, iar piloții pot conduce până la 115 km într-un week-end de cursă. Piloții categoriei Cadet (15-18 ani), în cadrul antrenamentelor libere, oficiale cronometrate și în timpul cursei, pot conduce până la 135 km, cu viteze care variază între 50 și 100 km/ oră, cursa constând în parcurgerea a 8 tururi de pistă, durata acesteia fiind de aproximativ 10 minute. Într-un an competițional piloții ajung să conducă între 600 și 800 km, în funcție de categoria la care participă, iar în zilele toride de vară conduc în timp ce temperatura asfaltului atinge până la 60-70 grade Celsius.
La start sunt aliniați piloți ce pilotează karturile de la Palatul Copiilor, dar și concurenți care pilotează propriul kart, fiind însoțiți și susținuți de părinți și profesori, în unul dintre cele mai costisitoare sporturi ale momentului. De menționat este faptul că județul Mureș nu dispune de o pistă de karting pentru antrenamentele acestora, asemenea altor județe din țară.
Valeriu Voaideș