Doi elevi talentaţi din Mureş vor primi burse la Academia Sighişoara
Publicat de radiomures, 7 aprilie 2016, 17:00
Anunţul a fost făcut azi, într-o conferinţă de presă, de purtătorul de cuvânt al Combinatului Azomureş, Ovidiu Maior.
Cei doi elevi vor fi selectaţi de un juriu de specialişti din cadrul Academiei Sighişoara şi al Filarmonicii de Stat Tg.Mureş în urma unui concurs ce va avea loc în data de 15 aprilie, în Sala Mică de concerte a Palatului Culturii.
La competiţie se pot înscrie elevii calselor a XI-a şi a XII-a, iar bursele oferite vor acoperi toate costurile de participare, spune purtătorul de cuvânt al Azomureş, Ovidiu Maior:
Azomureş în calitate de partener al Asociaţiei Cultura Viva Sighişoara, organizatoarea Academiei, oferă două burse pentru tineri talentaţi din Tg.-Mureş care se pot înscrie la cursurile Academiei. Am vrut ca aceşti tineri să fie din Tg.-Mureş sau din judeţul Mureş, să oferim o şansă de a participa la această prestigioasă Academie. Se pot înscrie elevii de clasa a XI-a şi a XII-a care studiază muzica.”
Cinci elevi de la Liceul Vocaţional de Artă din Tg.-Mureş şi-au anunţat deja intenția de a participa, spune directorul adjunct al instituţiei de învăţământ, Ávéd Éva:
Eu sper că vor fi cât mai mulţi elevi din clasele a XI-a şi a XII-a care vor participa. Până în momentul de faţă ştiu de vreo 4-5 elevi buni. Cred că se vor mai aduna şi alţii la aceste instrumente care sunt prezente la Academia din Sighişoara, este vorba de pian, vioară, canto şi pot participa elevi în formaţii camerale mai ales că Cvartetul Arcadia care va fi present la Academie este unul dintre cele mai bune din România şi ce ar putea membrii să le spună elevilor noştri ar fi foarte de folos.”
Directorul Filarmonicii de Stat din Tg.-Mureş, Vasile Cazan, a salutat iniţiativa şi a arătat că Liceul de Arte este o pepinieră pentru instituţia pe care o reprezintă:
Sunt convins că există o valoare incomensurabilă la noi la Tg.-Mureş de talente care trebuie sprijinite şi care pot deveni artişti extraordinari care ne vor reprezenta cu succes în următorii ani. Mă bucur că v-aţi gândit la Liceul de Artă pentru că este pepiniera Filarmonicii şi cred că aceşti tineri merituoşi care vor avea posibilitatea să participe la Academia Sighişoara au o oportunitate de a-şi dezvolta talentul şi pregătirea.”
Festivalul „Academia Sighişoara” este organizat pentru tineri muzicieni și reprezintă o platformă pentru arta contemporană, aducând la un loc tinere talente și mentori de calibru internațional.
Academia a fost fondată în 1993 sub titlul “Festival de muzică academică” de către violonistul elveţian de origine română Alexandru Gavrilovici şi flautista elveţiană Heidi Indermühle.
Azomureş este partener al evenimentului din anul 2013.
Academia Sighișoara a fost nominalizată în top-ul Cele mai frumoase 20 de festivaluri de vară din lume de către site-ul londonez de divertisment și știri din muzică, CMUSE – cmuse.org (Classical Musicians Everywhere – Muzicieni clasici de pretutindeni) pe 20 iulie 2014.
Sanda Viţelar
Foto: RTM