Doi din 10 absolvenţi de a VIII-a aleg învăţământul profesional în Mureş
Publicat de Rotar Mirela, 12 martie 2024, 12:00
Aşa arată datele Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş din anul 2023.
Aceştia au la dispoziţie 24 de școli unde se organizează învăţământ profesional şi învăţământ profesional dual.
Oferta educaţională include 12 domenii de pregătire, printre care agricultură, industria alimentară, comerţ, mecanică, turism și alimentaţie.
În cadrul celor 12 domenii elevii pot opta pentru 20 de calificări profesionale, spune Anca Turc, inspector şcolar pentru învăţământul profesional şi tehnic:
Calificările cele mai atractive şi solicitate de către elevi sunt: mecanic auto, frizer-coafor-manichiurist-pedichiurist precum şi bucătar şi ospătar-vânzător în unităţi de alimentaţie, dar şi celelalte calificări sunt atractive şi există elevi doritori şi care frecventează şcolile în momentul de faţă.
Învăţământul dual din judeţ se va dezvolta în anii următori, în special datorită implementării de către UMFST Târgu Mureş a proiectului Ergopolis, destinat învăţământului dual, cu o valoare de 30 de milioane de euro.
Universitatea a creat deja un consorţiu pentru implementarea proiectului, iar agenţii economici care doresc se pot înscrie în proiect până la 20 martie, spune responsabilul de comunicare al UMFST, Teodora Mândru:
În urma analizei de nevoi realizată de UMFST s-au identificat următoarele domenii: mecatronică, inginerie medicală, IT, chimie, electrotehnică, construcţii civile, inginerie mecanică şi automatizări. Înscrierile operatorilor economici se realizează până în data de 20 martie 2024.
Potrivit UMFST Târgu Mureş, învăţământul dual îmbină instruirea tradiţională cu experienţa practică, oferind adolescenţilor şi tinerilor şansa de a-şi transforma pasiunea într-o meserie, dar şi oportunitatea de a urma un parcurs educaţional complet.
Autor: Sanda Viţelar