Doi deținuți de la Penitenciarul Tîrgu-Mureș le-au predat o lecție studenților de la Universitatea ”Petru Maior”
Publicat de radiomures, 21 mai 2018, 17:38
Studenții de la Universitatea ”Petru Maior” au fost convocați astăzi la poliție la o întâlnire mai puțin convențională.
Doi deținuți de la Penitenciarul Tîrgu-Mureș le-au vorbit despre cum au ajuns în spatele gratiilor, cum este viața din celulă, dar și ce planuri au pentru viitor.
Întâlnirea a deschis evenimentele din Săptămâna prevenirii criminalității, derulată de Inspectoratul de Poliție Județean Mureș în perioada 21-25 mai.
Coordonatorul departamentului de prevenire a criminalității din IPJ Mureș, Gabriela Pâncă.
Este o întâlnire față în față, sinceră, deschisă, despre situații în care putem să ne găsim în viață, situații pe care, în punctul final, nu le mai putem controla, despre ce putem să facem să controlăm lucrurile și să ne ferim înainte de a ajunge în aceste posturi. După feedbackul pe care îl avem de obicei și după cel de azi, spunem că este una din cele mai eficiente metode de prevenție, întrucât, din cei peste 1.000 de beneficiari în fiecare an, majoritatea spun că i-a făcut să vadă puțin diferit lucrurile și în ceea ce privește familia, relația cu familia, anturajul, deciziile pe care le iau în viață și despre această fragilitate a graniței dintre libertate și lipsa ei.”
Unul dintre deținuți, Petre, le-a povestit studenților cum, la vârsta lor fiind, a fost condamnat la 25 de ani de închisoare pentru omor.
El le-a transmis tinerilor să fie atenți la fiecare gest pe care îl fac, pentru că le-ar putea schimba viața, uneori și în rău.
Noi încercăm să transmitem experiența noastră și ei să învețe din experiența noastră pentru că e mai ușor și mai bine să înveți din experiența altora decât să înveți pe pielea ta. Probabil că eu mă gândeam de două ori înainte să comit infracțiuni, dacă altcineva îmi atrăgea atenția, vezi că într-o situație pot să ajungi să fii închis și cred că asta este cel mai bine, că au un exemplu viu.”
Studenții au ascultat cu ochii mari experiențele de viață ale deținuților și au plecat mai conștienți de consecințele pe care le-ar putea avea faptele lor:
Săptămâna prevenirii criminalității continuă mâine cu prevenirea victimizării minorilor, apoi cu prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului, a infracțiunilor cu violență și se încheie cu teme de siguranță rutieră.
Raluca Creţ