Doi copii din Mureș au decedat după ce au consumat ciuperci otrăvitoare

Publicat de MIRELA ROTAR, 20 iulie 2018, 11:04
18 cazuri de intoxicații cu ciuperci, dintre care șase la copii, s-au înregistrat de la 1 iulie la Unitatea de Primiri Urgențe SMURD din Tîrgu-Mureș.
Pacienții au ajuns la clinicile de Pediatrie, Interne -pentru adulți și la ATI.
Un caz dramatic s-a petrecut în urmă cu circa două săptămâni, când 6 copii au ajuns la spital după ce au consumat ciuperci otrăvitoare.
Deși medicii au făcut tot ce au putut, doi dintre frați au decedat, a declarat pentru Radio Tîrgu-Mureș șefa UPU SMURD Tîrgu-Mureș, dr. Maria Salanța:
Începând cu data de 1 iulie, au fost 18 intoxicații cu ciuperci, dintre care 12 adulți și 6 copii. 3 au provenit din mediul urban și 15 din mediul rural. Din cei 18 pacienți, 16 au fost internați, doi adulți au refuzat internarea. Din păcate, am înțeles că doi copii au decedat. De fapt, acum, din luna iulie au început să vină intoxicațiile cu ciuperci.
Medicii specialiști recomandă să nu cumpărăm ciuperci expuse la marginea drumului și nici să le culegem din pădure, mai ales că după multe ploi aspectul acestora poate fi modificat.
În plus, sporii nu se distrug prin fierbere, cu atât mai puțin dacă ciupercile sunt preparate la grătar, spune medicul primar de boli infecțioase din Tîrgu-Mureș, Brândușa Țilea:
În fiecare an au fost astfel de cazuri. Ce sfaturi să dăm: să nu mai consumăm și să nu mai cumpărăm ciuperci de la marginea drumului. Au fost foarte multe ploi și, da, există foarte multe ciuperci. Chiar dacă considerăm că avem experiență și le cunoaștem, să nu le culegem și să nu le utilizăm și nici să nu cumpărăm ciuperci care sunt expuse la marginea drumului și comercializate de persoane care chiar nu au de unde să cunoască speciile întru totul.
Medicii precizează că efectele consumului de ciuperci otrăvitoare apar după 24 – 48 de ore, acestea fiind, de obicei, neurologice și gastrointestinale, cu un mare grad de ireversibilitate.
Cristina BULBESCU