Doi afacerişti, trimişi în judecată pentru evaziune fiscală

Publicat de radiomures, 26 iulie 2016, 11:43
Prejudiciul în acest dosar instrumentat de DNA Tg.Mureș se ridică la circa 13 milioane de lei.
Ambii sunt acuzați de săvârșirea în firmă continuată a infracțiunilor de evaziune fiscală și fals în înscrisuri.
Unul dintre ei este acuzat și de spălare de bani, fiind arestat preventiv. Cel de-al doilea este cercetat în stare de liberate .
‘Lanţul de tranzacţionare, ce a fost finalmente creat şi controlat, a cuprins relaţii comerciale fictive între şase societăţi comerciale, una dintre ele fiind SC Iliudicris SRL. Concret, inculpatul Kepe Istvan a determinat cu intenţie, prin intermediul celuilalt om de afaceri, pe contabilul SC Iliudicris SRL, la săvârşirea, fără vinovăţie, a infracţiunii de evaziune fiscală prin evidenţierea în contabilitate a unui număr de 89 facturi fiscale falsificate, puse la dispoziţia acestuia de către inculpatul Cengher Ilie, în care erau înscrise menţiuni nereale privind pretinse livrări de mărfuri’, se precizează în comunicatul DNA.
În plus, societatea Iliudicris SRL a fost trimisă în judecată pentru evaziune fiscală în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată şi uz de fals (70 de infracţiuni).
‘În acelaşi context, inculpatul Cengher Ilie, în calitate de administrator al SC Iliudicris SRL, a întocmit în fals un număr de 61 note de recepţie în care a înscris contrar adevărului faptul că s-ar fi recepţionat mărfuri pretins achiziţionate de la o societate de tip fantomă controlată de inculpatul Kepe Istvan. Aceste înscrisuri au fost încredinţate aceluiaşi angajat spre a fi evidenţiate contabil şi pe care acesta le-a prezentat organelor de control (…) cu ocazia unui control efectuat în perioada 01.02.2012- 23.03.2012’, se mai arată în comunicat.
În urma acestor demersuri, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 13.847.086 de lei, reprezentând TVA dedus nelegal. O parte din aceşti bani, respectiv 2,6 milioane de lei, au fost transferaţi în contul aceleiaşi firme fantomă şi retraşi ulterior de o persoană de încredere a lui Kepe Istvan, în final banii ajungând la omul de afaceri, care cunoştea provenienţa lor ilicită.
Procurorii anticorupţie au instituit sechestru asigurător asupra mai multor bunuri mobile şi imobile ce aparţin inculpaţilor, iar dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Harghita.