Dobânzile ar trebui să scadă
Publicat de Corina Muntean, 11 martie 2019, 10:30
În vreme ce Comisia Europeană a demarat o procedura de infringement împotriva României, din cauza ordonanței 114 care plafonează anumite prețuri, apar primele semnale din sistemul bancar potrivit cărora marja de dobândă dintre credite și depozite este prea mare. Adică unii bancheri recunosc că profitul pe seama clienților este prea mare.
Anul trecut arătam, pe baza unor statistici publicate de instituțiile comunitare, că România are una din cele mai ridicate marje de profit din Europa, construită în principal pe diferența de dobândă dintre credite și depozite. Vine să confirme acest lucru, un oficial din zona bancară. Potrivit Ziarului Financiar, Bogdan Neacşu, prim-vicepreşedinte al CEC Bank, apreciază că o ajustare a marjelor comerciale va asigura o intermediere financiară mai mare pentru bănci. El spune că trebuie căutată o „soluţie de mijloc“ în ceea ce priveşte marjele practicate de băncile de pe piaţa locală între dobânzile la credite şi la depozite, urmărind nu doar profitabilitatea, ci şi creşterea intermedierii financiare. Dincolo de problematica lipsei de încredere sistemul bancar, care a fost alimentată de criza financiară recentă şi de hibele pe care aceasta le-a scos la iveală, nemulţumirile faţă de ecartul dintre dobânda la credite şi cea la depozite devin din ce în ce mai mari în România, iar această situaţie este reclamată din tot mai multe direcţii și pare justificată. Oficialul bancar crede că trebuie să fie receptivi la ce spun clienţii, arătând că la noi marja este de 5 spre 6. Banii sunt în sistemul bancar, iar ca să îi trimiţi în economie trebuie să te asiguri că ei ajung exact acolo unde există nevoie de finanţare, dar la costuri cât mai mici. De aceea, trebuie găsită o soluţie de mijloc, arată prim-vicepreşedintele CEC Bank.
Diferența dintre dobânda la creditele şi depozitele populaţiei era în septembrie 2018 de 6,88 puncte procentuale în România, în comparaţie cu o medie de 2,15 puncte procentuale în zona euro. Diferența era mai mare decât la alte bănci din regiune, ca de exemplu în Cehia, unde diferenţa era de 3,39 puncte procentuale, iar în Polonia de 4,3, potrivit datelor furnizate de BCE, BNR, Banca Centrală a Poloniei şi Banca Centrală a Cehiei. Noul prim-vicepreşedinte al CEC Bank a evitat să facă comentarii despre OUG 114 – care introduce taxa pe activele bancare şi care ar putea crea o problemă de solvabilitate pentru multe bănci din sistemul românesc, dar a atras atenţia despre nemulţumirile care există în special din partea clienţilor.
Acum nemulțumirile lor s-au făcut auzite la Bruxelles. Să vedem dacă au impactul scontat, odată cu declanșarea procedurii de infringement împotriva României, pe Ordonanța 114.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.
Sursa: www.zf.ro