Doar circa 100 de elevi harghiteni vor studia în clădiri fără autorizație sanitară
Publicat de MIRELA ROTAR, 6 septembrie 2021, 11:16
În ultimii 10 ani autoritățile publice din județul Harghita au făcut demersuri pentru a moderniza cât mai multe clădiri care funcționează ca unități școlare.
Astfel, dacă în urmă cu 10 ani aproximativ jumate din unitățile școlare nu aveau autorizații sanitare la începerea anului școlar, anul acesta numărul lor s-a redus la aproximativ 1%.
Motivul principal al lipsei autorizației sanitare este lipsa apei potabile din localitate, afirmă Tar Gyongyver, director al DSP Harghita:
Din aproape 500 de clădiri de educație sau folosite pentru diversele niveluri de educație, școală, grădiniță creșă, avem 7 clădiri care încă nu au autorizație. Acestea sunt clădiri foarte mici, care nu au autorizație pentru că în localitate nu există apă potabilă, au apă curentă dar nu este potabilă în întreaga localitate. Numărul copiilor care învață în aceste clădiri este sub 100.
Totodată în județ exista numai două unități școlare al căror grup sanitar este situat în exterior, mai precizează conducerea DSP Harghita.
Unitățile școlare trebuie să aibă și aviz pentru securitate la incendiu, iar în județul Harghita cea mai mare parte dintre școlile au obținut-o până în prezent. Există însă și un număr important de clădiri care nu fac obiectul autorizării, spune purtătorul de cuvânt al ISU Harghita, Alina Ciobotariu:
În județul Harghita, din cele 593 de clădiri cu destinația de învățământ, 90 sunt autorizate din punct de vedere al securității la incendiu, 60 nu dețin autorizație de securitate la incendiu, iar restul de 443 nu fac obiectul autorizării. Anul trecut, în aceeași perioadă, 77 dețineau autorizația de securitate la incendiu. În perioada 2020-2021 13 construcții au obținut această autorizație.
Clădirile care nu fac obiectul autorizării sunt cele construite înainte de 2006 și care nu au suferit modificări la nivel structural sau al destinației.
Vlad Todoran