Doar 8 % din românii care au nevoie de îngrijiri paliative beneficiază de aceste servicii

Publicat de radiomures, 8 octombrie 2015, 21:15
Potrivit președintelui Asociației Naționale de Îngrijiri Paliative (ANIP), Mălina Dumitrescu, în fiecare an, peste 140.000 de bolnavi incurabili ar avea nevoie de îngrijiri paliative.
Mălina Dumitrescu a declarat astăzi, la XVI-a Conferință Națională de Îngrijiri Paliative de la Târgu-Mureș, că e important ca serviciile paliative să fie integrate în sistemul public de sănătate:
Îngrijirea paliativă este un domeniu medical încă nou în România, încercăm să promovăm aceste servicii, pentru ca ele să fie integrate în sistemul public de sănătate. Cu toate eforturile, până acum, gradul de acoperire al nevoii la nivel național este doar peste 7%. Deocamdată, serviciile de îngrijiri la domiciliu sunt dezvoltate mai ales în zona neguvernamentală. Există într-adevăr și o parte de finanțare de la Casa de Asigurări de Sănătate, dar fondurile alocate sunt încă insuficiente față de cât ar fi nevoie și față de faptul că majoritatea populației își dorește să fie îngrijită la domiciliu.
Există o legislație în România care acoperă așa-numitul control a durerii, însă nu există o coerență legislativă și de sistem la nivel național. Dovadă că sunt încă 18 județe care nu au deloc îngrijiri paliative pentru bolnavii săi, susține, dr. Daniela Moșoiu, președintele a Comisiei de Îngrijiri paliative din Ministerul Sănătății.
Dr. Daniela Moșoiu a anunțat însă, că printr-o viitoare finanțare de la Banca Mondială, se va dezvolta până în anul 2020, o rețea națională de centre paliative :
Legislație nu există încă, la momentul acesta, care să acopere desfășurarea acestor servicii. În schimb, există o strategie națională care, în noua finanțare venită de la Banca Mondială, și-a găsit o linie de buget. Sigur că lucrurile nu merg atât de ușor în momentul în care vrei să dezvolți un serviciu la nivel national, iar banii care sunt prevăzuți prin Banca Mondială, de fapt își propun să dezvolte 90 de ambulatorii de îngrijiri paliative în țară și 29 de unități noi cu paturi, ca și servicii de îngrijiri paliative prin medicii de familie.
La Conferința Națională de Îngrijiri Paliative care se desfășoară de azi până sâmbătă la Târgu-Mureș se dezbate situația actuală a paliației în România, se discută cazurile dificile, aspecte privind îngrijirile paliative pediatrice, precum și comunicarea cu pacientul incurabil și familia sa.
De asemenea, este dezbătută abordarea interdisciplinară a paliației, respectiv formarea de echipe de medici, asistenți medicali și sociali, psihologi, preoți.
Totodată, se are în vedere generalizarea cursului de îngrijiri paliative în învățământul universitar de stat.
Vali Russu
Foto: Radio Tg.-Mures/V. Russu