Doar 50 de prelevări de organe în România, la o listă de așteptare de 5.000
Publicat de Rotar Mirela, 27 iulie 2022, 17:24
Motivele sunt diverse, spun medicii, de la dezinformări mediatice privind existența traficului de organe până la prejudecăți sociale și religioase ce îi împiedică pe români să accepte să doneze organele rudelor lor decedate.
Prezent la Tg. Mureș pentru campania de susținere a donării de organe, președintele Asociației Transplantaților din România, Gheorghe Tache, a declarat că tot mai mulți români sunt de acord să doneze, însă și așa numărul e insuficient:
Ne dorim ca oamenii să înțeleagă de la noi, cei care am primit un organ salvator, ce înseamnă a dărui viață. La început, am întâmpinat fel de fel de refuzuri, când auzeau de donări de organe își imaginau cu totul altceva. Nu avem trafic de organe la nivel național. Din totalul acțiunilor, 75-80 la sută oamenii sunt de acord cu donarea. Pe listele de așteptare în prezent sunt 5000 de pacienți, din care 3500 sunt pe transplant renal. Însă oferta este foarte mică până acum, Agenția națională de transplant a afirmat că au putut să preleveze de la 50 de pacienți.
Gheorghe Tache a subliniat că acțiunea de sensibilizare a oamenilor privind transplantul este necesară în lipsa unei strategii a Ministerului Sănătății și a Agenției Naționale de Transplant.
Donarea e gratuită, iar pentru donatorul aflat în moarte cerebrală Agenția achită toate costurile, fiind respectată confidențialitatea privind donatorul și primitorul organului.
Voluntarii Asociației, veniți la Tg. Mureș pentru campanie, au renunțat la discreție și și-au prezentat pe scurt poveștile de viață:
Azi, la ora 12, a fost organizată în cadrul campaniei și o slujbă religioasă de comemorare a donatorilor, iar între orele 15.00 și 22.00 voluntarii merg în Piața Teatrului din Tg.Mureș să stea de vorbă cu oamenii, să le explice ce este în realitate transplantul de organe, cine poate să doneze sau să primească un organ salvator.
Potrivit ATR, anul trecut în România au fost înregistrați 47 donatori în moarte cerebrală și 76 donatori vii (65 renal, 11 hepatic), care au ajutat la continuarea a 213 vieti. Pe de altă parte, în acest an au existat 11 donatori în moarte cerebrală de la care s-au prelevat organe la Spitalul Clinic Județean de Urgență Tg. Mureș.
În România, aproximativ 5.000 de pacienții sunt înscriși pe listele de așteptare pentru transplant.
Valeriu Russu