Doar 50 de fermieri mureșeni au depus cereri de subvenții pentru combustibil

Publicat de Corina Muntean, 10 decembrie 2018, 16:15 / actualizat: 10 decembrie 2018, 20:17
Numărul reprezintă sub 10 la sută din totalul de fermieri care au beneficiat în 2018 de acest ajutor de stat, însă reprezentanții APIA nu s-au declarat îngrijorați.
Purtătorul de cuvânt al APIA Mureș, Constantin Citirigă, a declarat pentru Radio Tg.Mureş că până pe 31 decembrie, când expiră termenul, e convins că toți își vor depune cererile pentru acciza redusă la motorină:
Acciza redusă constă într-o diferență între acciza standard la pompă și cea acceptată de către Comisia Europeană și este în cuantum de 1,74 lei pe litru de motorină utilizată. Anul trecut au obținut accord prealabil 555 de beneficiari. Trendul este crescător de la an la an, probabil și din cauza faptului că foarte multe persoane fizice optează pentru a se fiscaliza și a-și transforma exploatația sub o formă de organizare la Registrul Comerțului.
APIA anunţă fermierii că până pe 17 decembrie, inclusiv, se depun cererile pentru ajutorul de stat în sectorul creşterii animalelor pe 2019.
În județul Mureș sunt două asociații acreditate, una pentru bovine și una pentru creșterea ovinelor și caprinelor, a declarat purtătorul de cuvânt al APIA Mureș, Constantin Citirigă:
Asociațiile depun această cerere în numele potențialilor beneficiari și pentru capetele de animale vizate spre decontare, adică 35.000 de bovine și peste 21.000 de ovine. Valoarea ajutorului efectiv, care constă într-o compensare a cheltuielilor efectuate cu aceste servicii de determinare a calității laptelui, reprezintă 80 de lei, plafon maxim, pentru fiecare bovină, care se decontează lunar, respectiv 15 lei pe fiecare cap de ovină sau caprine, care se decontează trimestrial pe parcursul unui an întreg.
Niciuna dintre cele două asociații acreditate din Mureș, care reunesc crescători de animale din 11 județe, nu a depus cererile pentru subvenții, însă reprezentantul APIA e convins că o vor face în termen.
Constantin Citirigă a explicat că asocierile crescătorilor de animale nu se fac pe județe, ci în funcție de tradițiile pastorale, care implică rase de animale specifice unor anumite zone.
Valeriu Russu