Doar 35% din suprafața județului Harghita este cadastrată
Publicat de Rotar Mirela, 4 ianuarie 2023, 12:30
Este unul dintre cele mai mici procente din țară, iar primarii pur și simplu nu doresc să aloce bani pentru lucrările de cadastrare, cu toate că statul alocă sume constante în ultimii ani, spune directorul Oficiului de Cadastru Harghita, Sorin Truţă. Acesta crede că doar o schimbare a legii i-ar determina pe primari să acționeze:
Din cauza ingerințelor politicului în activitatea comisiilor județene și oficiilor de cadastru, care au avut loc de-a lungul timpului iar titlurile de proprietate s-au eliberat fără să se materializeze amplasamentele la teren, există un număr foarte mare de titluri de proprietate eliberate fără măsurători. În lege nu există mijloace de corecție împotriva primarilor care refuză să aplice legile fondului funciar, iar legislativul ar putea să intervină cu o modificare care să stabilească sancțiuni. Fiecare persoană îndreptățită are posibilitatea unei acțiuni în justiție, să-i determine pe primari să efectueze această punere în posesie. Probabil că urmează și o presiune a factorului politic împotriva primarilor.
Dacă în prezent doar 35% din suprafața județului Harghita apare în aplicaţia informatică E-Terra, la finele anului viitor peste 70% din suprafaţă va figura în aplicaţie, estimează directorul Oficiului de Cadastru Harghita, :
35% din suprafața județului este înregistrată în aplicația informatică E-Terra. Estimăm ca până la finele anului 2024, minimum 70 la sută se va afla în aplicație. Principalul avantaj al acestei aplicații este că toate acele cărți funciare care erau pe hârtie au fost convertite într-o bază de date electronică. Orice persoană interesată care deține un imobil poate să solicite un extras de carte funciară online. De asemenea, notarii publici și persoanele autorizate care execută lucrări de înregistrare sistematică depun cererile online, și astfel se evită aglomerarea birourilor de relații cu publicul.
La OCPI Harghita sunt în curs lucrări de înregistrare sistematică la 10 UAT-uri din județ. La unele urmează recepția finală iar la altele soluționarea contestațiilor. În 3 localități unde finanțarea se face din fondurile ANCPI și pentru 7 finanțarea se face din Programul Operațional Regional, iar până acum s-au achitat peste 13 milioane de lei.
Valeriu Russu