Doar 20 la sută dintre târgumureșeni pot fi protejați în caz de calamitate sau război

Publicat de radiomures, 29 februarie 2016, 15:50
Declarația a fost făcută de șeful Serviciului Protecție, Pregătire și Educație Preventivă a Populației din cadrul ISU Mureș, col. Kovacs Endre, cu ocazia aniversării a 83 de ani de protecția civilă în România.
Acesta spune că în Tîrgu-Mureș sunt aproximativ 700 de adăposturi publice amenajate, în care pot fi protejate maximum 5.500 de persoane:
În cazul unui conflict militar, populația se poate adăposti în adăposturi special, care sunt marcate cu acel triunghi echilateral albastru pe fond portocaliu. În municipiul Tîrgu-Mureș acestea sunt distribuite în toate zonele, la subsolurile blocurilor. Aceste adăposturi sunt private și publice, iar la cele publice cam 20 la sută din populație se poate adăposti, iar până la 70-80 la sută se pot adăposti în beciuri, subsoluri tehnice, care nu sunt special amenajate ca adăposturi de protecție civilă.”
Kovacs Endre a explicat că Serviciul nu are o evidență a adăposturilor private, dar românii nu mai investesc în adăposturi de protecție civilă atunci când își construiesc case.
Serviciul de protecție civilă este cel care se ocupă de pregătirea populației prin alamare și adăpostire, în caz de pace sau război, împotriva eliberărilor de substanțe chimice în mediu sau de substanțe toxice de luptă.
Valeriu Russu
Foto: www.cuvantul-ortodox.ro