Doar 10 la sută din agențiile de turism pot beneficia de ajutor în urma pandemiei

Publicat de MIRELA ROTAR, 28 octombrie 2020, 14:12
Organizațiile membre ale Alianței Pentru Turism trag un semnal de alarmă privind deficiențele din programul de înscrieri pentru IMM-uri la alocarea grant-urilor pentru capital de lucru, care a început în 22 octombrie.
Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism, membră APT, atenţionează că accesul la granturi a agențiilor de turism va fi limitat de criteriile de eligibilitate.
Președintele ANAT, Dumitru Luca, arată că, printre altele, la agențiile de turism, costurile cu forța de muncă sunt duble față de companiile din HORECA:
Dintr-un total de circa 2200, au aplicat pentru granturi de capital de lucru 816 companii, și din acestea doar un sfert, puțin peste 200 ar putea fi eligibile – adică circa 10 la sută din piața agențiilor de turism. Criteriul ”primul venit, primul servit”, a fost cea mai nefericită alegere dar și cea mai comodă pentru cei care implementau măsura. Să nu muncească prea mult să analizeze parametrii economico-financiari aplicați, din punct de vedere al contributivității, adică al vechimii pe piață, sănătății financiare și volumului de impozite pe care l-au plătit de-a lungul timpului. După ce ani de zile am cotizat la bugetul statului, avem și noi nevoie de ajutor.
Deși întreaga industrie HORECA și-a pus mari speranțe în aceste granturi pentru capital de lucru, vor fi foarte puțini beneficiari ai finanțării prin urmare impactul în economie nu va fi cel așteptat, dacă Guvernul nu va suplimenta fondurile. În cel mai pesimist scenariu posibil, președintele ANAT, Dumitru Luca, prevede un colaps al industriei românești a ospitalității:
Numai 10 la sută din companii vor ajunge să fie ajutate, iar acest ajutor nu se știe când va veni, pentru că inițial s-a vehiculat data de 31 decembrie a acestui an, pentru a se accesa efectiv fondurile. Din mers au venit cu modificări și acum se vorbește de până la 2023, ori resursele sunt pe terminate. Dacă nici acești bani și nici alte ajutoare concrete nu vor veni, vom avea din păcate un colaps total, nu numai industria, direct, ci toate celelalte activități economice colaterale.
Dumitru Luca completează că situația este atât de gravă, încât nicio companie din domeniu nu se poate gândi la investiții, în condițiile în care presiunea pe fluxurile de numerar impune, mai degrabă, vânzarea unor active.
Un ajutor acordat acum industriei HORECA poate asigura premisele supraviețuirii companiilor până în 2023, salvând astfel mii de locuri de muncă.
Valeriu Russu