Doar 10% dintre urșii care au produs daune, recoltați anul acesta în Mureș

Publicat de MIRELA ROTAR, 15 octombrie 2019, 14:16 / actualizat: 16 octombrie 2019, 13:49
25 de procese verbale s-au depus până acum la Agenția de Protecția Mediului în vederea recoltării de urși, după ce s-a demonstrat că au atacat oameni și gospodăriile populației ucigând o serie de animale.
Ultimul atac feroce a fost cel de sâmbătă seara, când o ursoaică cu doi pui a sfârtecat un pescar pe malul Târnavei, în localitatea Odrihei.
Ministerul a acordat, însă, derogări numai pentru un sfert din cereri, iar numărul celor împușcați efectiv este nesemnificativ.
Pe de altă parte, în județul Mureș sunt de 5 ori mai mulți urși decât numărul optim, spune directorul APM Mureș, Dănuț Ștefănescu:
25 de procese verbale au fost aprobate de noi și de Gardă la dosarele pentru recoltare de urs. Au fost trimise de administratorii fondurilor de vânătoare la București pentru aprobare și s-au aprobat 6 avize favorabile și am dat 6 autorizații pentru recoltare de urs, pentru acest an. Noi avem informația că doi s-au recoltat dar nu știm exact pentru că în 30 de zile trebuie să ne informeze. Estimările de urs din județ variază între 800 și 1.200 iar optimul ar fi în jur de 240 de exemplare.
Am solicitat un punct de vedere de la Ministerul Mediului cu privire la situația dramatică în care s-a ajuns din cauza urșilor.
În răspunsul formulat se arată că numărul maxim de derogări pentru acest an este de 140 de exemplare , însă doar 23 s-au acordat până acum, la nivel național.
12 au fost pentru județele Mureș, Harghita, Covasna și Brașov, unde se află, de altfel, cea mai mare parte a populației de urs.
În continuare se va avea în vedere conservarea populației de urs brun din România și se va urmări diminuarea conflictelor prin 10 măsuri, se mai arată în răspunsul Ministerului Mediului.
Acestea, însă, deja și-au dovedit ineficiența.
– Acțiunea 1. Monitorizarea populației de urs brun la nivel național;
– Acțiunea 2. Conservarea habitatului speciei și îmbunătățirea conectivității;
– Acțiunea 3. Asigurarea managementului populației de urs la scară spațială adecvată;
– Acțiunea 4. Prevenirea și reducerea pagubelor și conflictelor produse de urs;
– Acțiunea 5. Reducerea impactului activităților antropice și integrarea măsurilor de conservare a speciei în alte sectoare de activitate;
– Acțiunea 6. Prevenirea condiționării și habituării exemplarelor de urs;
– Acțiunea 7. Asigurarea cooperării și coordonării managementului speciei în regiunea carpatică;
– Acțiunea 8. Îmbunătățirea capacității instituționale;
– Acțiunea 9. Îmbunătățirea cadrului legal și aplicarea prevederilor legale;
– Acțiunea 10. Educarea și conștientizarea populației locale.
Cristina Bulbescu