Distribuirea la domiciliul clienţilor a produselor proaspete din grădini, solarii şi sere

Publicat de Corina Muntean, 12 mai 2020, 10:54 / actualizat: 9 august 2020, 12:09
Restricțiile impuse de pandemia de coronavirus ar putea duce, în viitor, la dezvoltarea serviciilor de distribuție a legumelor la domiciliu, ca oportunitate de prestare a afacerilor autohtone. Guvernanţii ar trebui să sprijine agricultorii români pentru a putea concura cu importatorii, prin implementarea de soluţii ce fac o diferenţiere clară între producători şi comercianţi. Este doar opinia unui producător local, dar cu ea rezonează mii și mii de români.
Distribuirea la domiciliul clienţilor a produselor proaspete din grădini, solarii şi sere ale producătorilor locali poate fi o afacere prosperă pentru micii agricultori români, după depăşirea pandemiei de coronavirus, susţine un producător agricol din Sălaj. Andrei Vintilă, încă student, cultivă o gamă largă de legume și fructe, într-o mică afacere de familie, pusă pe picioare în 1998. Activitatea se întinde pe circa 6.000 de metri pătraţi în 24 de solarii, în fermele de la Zimbor şi Aghireş. În perioada de izolare dictată de pandemia de coronavirus, Andrei a observat oportunităţi, dar şi multe provocări în ceea ce priveşte viitorul micilor producători agricoli, mai ales prin vânzările on-line şi livrările la domiciliu. ‘ Principala producţie pe care o avem este de tomate, aproape jumătate din suprafaţă fiind ocupată cu aceasta. Avem şi ardei, vinete, castraveţi, kapia, gogoşari, pepeni, căpşuni. Aproape de toate. Primim multe mesaje, deci cred că va fi interes. Însă întrebarea este: va alege lumea să cumpere local, chiar cu distribuţie la domiciliu, sau va continua să se aprovizioneze din supermarketuri, unde oamenii au tot ce îşi doresc? Deşi cred că, urmare a pandemiei vom evolua în toate sectoarele, iar distribuţia la domiciliu, nu doar de legume, va fi în viitor înfloritoare. Voi încerca să gândesc ideea unui coş de cu legume şi fructe pentru o familie de trei-patru persoane care să poată fi livrat la domiciliu’, a precizat tânărul, care îndeamnă românii să cumpere produse locale. Andrei Vintilă consideră că o mare problemă pe care o au agricultorii români de ani de zile este cea a comercianţilor, a falşilor producători agricoli sau, altfel spus, a intermediarilor care apar între ei şi consumatori. El își dorește ca guvernanţii să găsească soluţii prin care să facă o diferenţiere clară între producători şi acei comercianţi care au certificate de producător obţinute cu ajutorul unor ferme fantomă. În acest context, tânărul crede că probabil cea mai bună investiţie a autorităților ar fi în educaţia consumatorului, astfel încât acesta să fie mult mai atent la ce consumă, de unde consumă şi cum consumă. În opinia lui Andrei, statul român ar trebui să sprijine agricultura românească, astfel încât aceasta să fie competitivă cu cea din celelalte ţări ale Uniunii Europene, pentru că în caz contrar mici fermieri români riscă să dispară. Și ar fi păcat să nu mai găsim în piețe sau chiar cu livrare online la domiciliu savuroasele legume proaspete românești.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, 94,9 FM-Borsec, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.