Disputa privind tezaurul românesc nu poate fi soluționată de nicio instanță

Publicat de radiomures, 24 septembrie 2017, 17:27 / actualizat: 24 septembrie 2017, 18:40
Litigiul dintre România şi Rusia privind tezaurul românesc, trimis la Moscova în 1916, pentru a fi în siguranţă în timpul Primului Război Mondial, este unic în lume. El nu poate fi soluţionat nici măcar de instanţele internaţionale, a afirmat duminică, la Bookfest Tîrgu Mureş jurnalistul Marian Voicu, cu ocazia lansării volumului său ”Tezaurul României de la Moscova”.
În cazul nostru nu e vorba despre o captură de război, pentru noi este vorba despre averea care le-a fost încredinţată ruşilor cu bună credinţă şi a fost acceptată pentru păstrare şi restituire. Litigiul românesc este unic în toată lumea, nu mai există astfel de litigii. Pentru România este cel mai important diferend care a intrat puternic în mentalitatea românească. Chiar dacă ruşii vor accepta să restituie cele 83 de tone de aur, cred că în relaţiile dintre cele două state va rămâne această neîncredere.”, a spus Marian Voicu.
Potrivit lui Voicu, tezaurul românesc ”este mai mult decât o simplă cantitate de aur”, mult mai importantă fiind partea tezaurului artistic şi arhivistic, adică istoria scrisă a poporului român. Aceasta conţine cele mai importante documente din arhivele naţionale, cât şi codicele mănăstireşti.
Jurnalistul a opinat că există două subiecte care stau la baza ”neprieteniei” celor două state: Tezaurul şi Basarabia.
Prezenţi la lansare, istoricii Cornel Sigmirean şi Vasile Dobrescu au explicat că tezaurul românesc a luat drumul Moscovei în două transporturi, însumând 41 de vagoane. Pe lângă aur, numismatică, bijuteriile coroanei şi numeroase bunuri bisericeşti importante, a plecat şi tezaurul artistic şi arhivistic al României, din care s-a reîntors extrem de puţin.
În opinia celor doi istorici, faptul că tezaurul de la Moscova nu a fost recuperat este şi un eşec al diplomaţiei româneşti, a transmis Agerpres.