Dispută între Parlament și Guvern în privința atribuțiilor electorale
Publicat de MIRELA ROTAR, 12 iunie 2020, 13:19 / actualizat: 28 august 2020, 16:21
Mandatele aleșilor locali expiră pe 21 iunie, iar puterea și opoziția au căzut de acord ca alegerile locale să se desfăşoare pe 27 septembrie.
Curtea Constituțională a hotărât că mandatele se prelungesc până pe 1 noiembrie prin hotărârea Parlamentului, decizie pe care liberalii o contestă și acuză social democrații că vor să ia Executivului atribuțiile electorale.
Senatul a decis vineri, prin votul majoritar al PSD, ca Parlamentul și nu Guvernul să fie instituția care decide în privința procesului electoral. Propunerea legislativă a fost adoptată cu o sută de voturi ”pentru” și 28 de abțineri. La acest vot PNL s-a abținut, a declarat senatorul de Mureș, Cristian Chirteș:
PSD propune ca Parlamentul să înlocuiască Guvernul în stabilirea unor atribuții privind desfășurarea alegerilor locale. Apoi, se va întâmpla că Senatul, fiind prima cameră sesizată, iar de aici proiectul va pleca la Camera Deputaților unde vom încerca, parlamentarii PNL, ai USR, ai PMP să mențină rolul Guvernului așa cum este stabilit în Constituție. Deci nu va fi un blocaj instituțional, toată lumea am stabilit că la sfârșitul lunii septembrie, începutul lunii octombrie, alegerile se vor desfășura.
Și PSD așteaptă motivația Curții Constituționale a României, legată de cine poate stabili data alegerilor în România, Guvernul sau Parlamentul. Social democrații nu doresc, însă, o creștere a numărului de infectări cu Covid din cauza alegerilor, a subliniat deputatul de Mureș, Florin Buicu:
Curtea Constituțională urmează să-și publice motivația deciziei legată de cine poate stabili alegerile din România, Guvernul sau Parlamentul. Al doilea aspect este legat de situația medicală prin care trece România, pentru că degeaba va fi stabilită o dată a alegerilor, în condițiile în care informațiile care vin din zona Institutului Național de Sănătate Publică vor fi că vor avea îmbolnăviri. PSD nu dorește să facă alegeri în perioada în care are loc o creștere a numărului de îmbolnăviri. PSD e pregătit să participe la alegeri, dar în condiții de sănătate și siguranță pentru români.
Președintele executiv al UDMR, Kovacs Peter apreciază că în marile democrații europene, Parlamentul ia decizii privind procesul electoral, nu Guvernul. Reprezentantul Uniunii crede și el că sănătatea populației este primordială, iar data alegerilor trebuie stabilită în funcție de acest criteriu:
UDMR a spus, încă din luna martie a acestui an, alegerile locale trebuie amânate cel puțin 6 luni pentru că prioritatea numărul unu este sănătatea fiecăruia, iar prioritatea numărul doi ar trebui să fie economia. În legătură cu alegerile din 27 septembrie, până ce nu există o decizie finală, nu aș comenta. Însă dacă ele vor fi ținute la sfârșitul lunii septembrie sau la începutul lui octombrie, esența deciziei este în consens cu propunerea noastră inițială. Însă, evident, trebuie ținut cont de pandemie și de cum va evolua situația.
Astăzi, a fost votat de Senat proiectul de lege care prevede că data alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020 se stabileşte prin lege organică, cu cel puţin 60 de zile înaintea votării.
Valeriu Russu