Disponibilizări colective în Odorhei la o firmă de confecții

Publicat de Rotar Mirela, 28 martie 2025, 13:10
Peste 200 de croitorese, reprezentând circa 94% din totalul angajaților unei firme de producție costume bărbați pentru export din municipiul Odorheiu Secuiesc, vor trebui să plece acasă până în luna iunie.
Agenția de Ocupare a Forței de Muncă Harghita a primit notificare în februarie iar, luna aceasta, angajații au primit deciziile de la angajator.
Cel mai probabil, firma se va închide. Motivul îl reprezintă creșterea salariului minim pe economie, a declarat pentru Radio Tg.Mureș Jano Edith, șef serviciu în cadrul AJOFM Harghita:
,,Am fost notificați că o firmă din domeniul confecțiilor din orașul Odorheiu Secuiesc va disponibiliza 237 de persoane în perioada martie-iunie 2025 dintr-un număr de 253 existent la momentul de față. Noi am fost notificați că au probleme și trebuie să disponibilizeze din cauza lipsei comenzilor și a faptului că a crescut salariul minim pe economie, în ultima perioadă, destul de tare. Nu ne-au mai spus dacă vor fi reangajări…”
Situația este întâlnită și la alte firme din România care lucrează în regim de lohn, adică doar producție ce duce la maximizarea profitului.
Odată cu creșterea salariului minim, aceste firme preferă acum să se retragă de pe piața românească, mai spune Jano Edith:
,,Ei lucrau în regim lohn. Aceste firme din străinătate vin acolo unde forța de muncă e cât mai ieftină și se plătește numai forța de muncă nu se plătește valoarea adăugată de creativitate pentru că firma aduce și modelul care trebuie făcut. De aceea, acestea activități în regim lohn încep să iasă din România pentru că nu le mai merită.”
La această dată, județul Harghita are rata șomajului de peste 5,5% din populația activă a județului, respectiv 6.700 de șomeri, din care doar un sfert sunt indemnizați.
La femei, rata șomajului depășește șase procente iar după aceste disponibilizări se estimează că va depăși 7%.
Locuri de muncă disponibile sunt circa 200 la această dată, majoritatea pentru muncitori necalificați, comerț, prelucrarea lemnului, construcții, dar și textile, în Miercurea Ciuc.
La finele anului trecut, județul Harghita se situa pe penultimul loc din România la rata salarizării, înainte de Teleorman, cu 4.100 de lei salariul mediu net, cu 1.500 de lei mai mic decât media salariului național.
Autor: Cristina Bulbescu