Dispariția zonelor umede ar fi o pierdere ireparabilă

Publicat de Corina Muntean, 2 februarie 2018, 13:29
Acesta este motivul pentru care, cu 47 de ani în urmă s-a stabilit, în localitatea iraniană Ramsar, celebrarea pe 2 februarie a Zilei Mondiale a Zonelor Umede.
Rolul zonelor umede este important pentru controlul inundațiilor, aprovizionarea stratului subteran de apă, retenția nutrienților, purificarea apei și atenuarea schimbărilor climatice.
Purtătorul de cuvânt al Direcței Apelor Mureș, Călin Fokt, a precizat că în România sunt 12 situri oficial clasificate ca zone umede, dar niciunul în județul Mureș:
În România există 12 zone umede, unul se află în bazinul hidrografic Mureș, în județul Arad, unde parcul natural ”Lunca Mureșului” are o suprafață de 17.166 de hectare. Pe partea Mureșului Superior, nu sunt declarate arii naturale, doar zone precum râul Tîrnava Mică în zona Mica sau a rîului Niraj, în zona Acățari-Păsăreni. De asemenea, după localitatea Cipău există în curbă o porțiune cu apă, cu vegetație, pentru ca natura să se refacă în zona respectivă.”
Alte arii naturale din județul Mureș sunt Iazurile Miheșu de Câmpie – Tăureni, Fărăgău – Glodeni sau lacul Bezid, dar și râul Mureș cu bălțile și canalele sale din luncă, cu mari concentrări de specii de flori și faună.
Călin Fokt a asigurat că toate lucrările hidrotehnice ale Direcției Apelor au o componentă ecologică, pentru ca acele obiective să afecteze cât mai puțin cursul natural al apelor, curgătoare, stătătoare sau subterane.
Valeriu Russu