Dispariția distribuitorilor de motorină va pune pe butuci agricultura

Publicat de MIRELA ROTAR, 7 septembrie 2020, 13:45
Este avertismentul mai multor organizații naționale și locale de fermieri, care arată că e imposibil ca fermierii să se aprovizioneze direct de la pompă, unde combustibilul e și mai scump.
Acești distribuitori de motorină vor fi obligați, prin lege, să își creeze propriile depozite de carburanți, ceea ce iarăși va duce la creșterea prețului, atrage atenția Clubul Fermierilor Români.
Președintele Clubului, Florian Ciolacu, precizează că anul trecut, 70 la sută din cererea națională de motorină a fost asigurată de revânzători, adică aproape 250.000 mc. de carburant:
Impactul acestei legi care scoate de pe piață aproape 1000 de revânzători de motorină direct către agricultori, poate să ducă la o creștere a prețului motorinei, prin faptul că se reduce competiția pe piață, lucru semnalat și de Consiliul Concurenței și de Guvern, în notele transmise către Parlament. Apoi, este o problemă concretă a livrării motorinei, pentru că cei 6 mari operatori naționali au capacități logistice limitate. Noi susținem ca cel puțin Curtea Constituțională să fie informată, pentru excepție de neconstituționalitate.
Fermierul mureșean Fazakas Miklos, membru al Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, confirmă că intermediarii erau necesari, pentru că aduceau motorina cu cisterna direct la fermier, la un preț sub cel de la pompă:
Intermediarii mici sunt cei care vor fi excluși din piață, care cumpărau de la rafinărie și distribuiau direct la fermă, e mult mai ieftin, și nu trebuia să mergi la PECO. Deci veneau la mine la fermă și descărcau, știu eu, 5-10.000 de litri de motorină. Foarte mulți fermieri, de acum încolo trebuie să meargă să cumpere direct de la pompă unde este mult mai scump, cu cel puțin 30 la sută.
Clubul Fermierilor mai spune că legea a fost adoptată săptămâna trecută de Camera Deputaților și ar urma să fie promulgată de Președintele României. Klaus Iohannis este atenționat că această lege, în contextul unui an agricol dificil, va amplifica problemele agricultorilor, aflați înaintea campaniei de însămânțare.
Furnizorii naționali de motorină lucrează doar cu plata în avans, și nu livrează cantități mai mici de 7.000 litri și nu toți fermierii au capacitatea de depozitare autorizată și nici nevoia unei astfel de cantități la o livrare.
Valeriu Russu