Discuţiile despre schimbarea Codului Fiscal continuă, în această perioadă, în cadrul coaliţiei de guvernare
Publicat de Rotar Mirela, 17 iunie 2022, 07:55
Modificările vor fi prezentate până la începutul lunii viitoare.
Reprezentanţii partidelor politice de la putere anunţă mai multe propuneri, dar, deocamdată, nu s-a ajuns la consens în privinţa tuturor acestora.
Sunt evocate supraimpozitări pentru salariile şi pensiile mari, taxe de solidaritate pentru Sănătate şi Educaţie, deduceri de impozite pentru persoanele cu venituri mici sau taxe actualizate pentru proprietăţi:
Social democraţii propun supraimpozitarea cu 40% a sumelor din veniturile salariale ale bugetarilor care depăşesc salariul preşedintelui României, dar şi supraimpozitarea în două trepte a pensiilor speciale: o cotă de 40% pentru suma care depăşeşte pragul de 9.000 de lei şi alta, de 90 de procente, pentru ce depăşeşte 18.000 de lei.
De asemenea, PSD doreşte aplicarea unui sistem progresiv de deduceri pentru salariile sub 4.500 de lei, astfel încât la nivelul salariului minim, în prezent de 2.550 de lei, să se ajungă la un impozit de 0%. O altă propunere se referă la contribuţia de 0,5 procente pentru Sănătate şi Educaţie din cifra de afaceri plătită de companiile care au venituri anuale de peste 100 de milioane de euro, măsură care a rămas să se aplice pentru o perioadă limitată de doi ani. Totodată, social-democraţii se opun scăderii pragului pentru încadrarea întreprinderilor mici şi mijlocii de la un milion de euro la 67.000 de euro venituri, cum a propus fosta guvernare atunci când a negociat Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă
Pe de altă parte, preşedintele Senatului, liberalul Florin Cîţu, a criticat, recent, intenţiile privind deducerile pentru cei cu venituri mici şi taxa de solidaritate pentru Sănătate şi Educaţie.
La rândul său, vicepremierul Kelemen Hunor consideră că sunt şanse mici ca această taxă de solidaritate să fie introdusă.