Discuțiile cu deținuții, una dintre soluțiile prin care elevii pot aprecia valorile familiei

Publicat de Corina Muntean, 2 februarie 2018, 14:00
Săptămâna aceasta a avut loc o nouă întâlnire a unor elevi de la Colegiul Agricol „Traian Săvulescu” Tg-Mureş, cu tineri aflați după gratii, la Penitenciarul din municipiu.
Timp de 2 ore, participanţii au avut ocazia să afle direct de la cei de vârste apropiate lor, ce înseamnă viaţa după gratii, punându-se în valoare potenţialul educativ al experienţelor de viaţă ale persoanelor private de libertate.
Acțiunea, numită ”Deschide-ți mintea, nu fi închis!”, pune accent pe relaţia între copil şi părinte, familia fiind singurul suport în situaţii de criză, a precizat şeful Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din IPJ Mureş, Gabriela Pincă:
Copiii, poate că nici adulții, în general nu conștientizează cât este de ușor să ajungi într-o situație din care nu mai poți da înapoi, în care rațiunea dispare și cât este de posibil ca oricare dintre noi să acționeze, la un moment dat, într-un mod în care nu s-ar fi așteptat niciodată, cât este de puțin timpul în care viața ta și a celor din jur se schimbă total. Există și deținuți care ispășesc o pedeapsă și care își doresc din tot sufletul să se reabiliteze, chiar dacă faptele și consecințele lor nu se pot șterge cu buretele, își doresc să mai primească o șansă din partea familiei, a celor dragi.”
Gabriela Pîncă a remarcat că reacția elevilor arată că eforturile celor implicaţi nu sunt zadarnice, ei realizând că dacă greșim odată, putem plăti o viaţă întreagă.
Apoi, unii au realizat că nu au un comportament tocmai frumos faţă de părinţii lor, dar își doresc sincer să schimbe asta.
Acest gen de întâlniri vor continua, asigură reprezentanta Poliției mureșene, în condițiile în care tinerii pot cădea cu uşurinţă în capcana infracţionalităţii.
Valeriu Russu