Discuţii pe tema politicilor publice de inovare durabilă
Publicat de radiomures, 4 octombrie 2012, 00:00
Discuţii pe tema politicilor publice de inovare durabilă pentru economie, societate şi mediu, la Tîrgu-Mureş.
Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS) a dezbătut, în cadrul unei conferinţe organizate la Tîrgu-Mureş, importanţa inovării şi a transferului tehnologic în dezvoltarea durabilă a României.
Întâlnirea face parte dintr-un proiect în valoare de 13 milioane de lei („Dezvoltarea capacităţii ANCS de elaborare a politicilor publice în domeniul inovării şi al transferului tehnologic pentru asigurarea unei dezvoltări socio-economice durabile”), cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative (POD CA 2007-2013), beneficiar fiind Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică.
În cadrul proiectului demarat în 2010 a fost creată şi o platformă de comunicare, o reţea naţională de manageri de inovare în administraţia publică centrală şi locală, a declarat managerul de proiect ANCS şi directorul Direcţiei Transfer Tehnologic şi Infrastucturi, George Bala.
Peste 300 de funcţionari publici de la toate nivelurile (ministere, agenţii de dezvoltare, prefecturi, consilii judeţene şi primării de municipii) vor beneficia de cursuri pentru a deveni manageri de inovare.
În final, ANCS va elabora un standard naţional pentru procesul de transfer tehnologic („Modelul de dezvoltare a afacerii prin inovare”) destinat în special IMM-urilor, a mai spus managerul de proiect ANCS George Bala.
La întâlnirea de astăzi de la Tîrgu-Mureş au participat reprezentanţi ai autorităţilor locale, ai mediului universitar şi de afaceri, deşi aceştia din urmă într-un număr mai mic.
Totuşi, este un bun început la Tîrgu-Mureş, a declarat moderatorul evenimentului, senior editor al revistei Ştiinţă şi Tehnică, Alexandru Mironov.
Jurnalistul de ştiinţă Alexandru Mironov a mai spus că oamenii de afaceri, cei implicaţi în industrie ar trebuie să aibă mai multă încredere în „creierele de specialitate din România” şi soluţiile nu ar trebui căutate neapărat în experienţa altor state.
Discuţiile din cadrul întâlnirii de astăzi s-au concentrat în jurul Uniunii Inovării – pasul fundamental pe care îl face Europa pentru creşterea economică şi progresul social în rândul ţărilor membre.
Adela Moldovan