Discriminările sexuale din România sunt o realitate cotidiană

Publicat de radiomures, 8 mai 2017, 18:18
Prejudecățile sunt în continuare mari în țara noastră, în privința diferențelor între bărbați și femei. Unii tg.mureșeni nu recunosc că există discriminare de gen, alții afirmă că nu sunt interesați de această problemă:
Psihologul Elena Micheu, directorul Institutului European de Sănătate a Reproducerii, susține că femeile și bărbații ar trebui să fie complementari, nu antagoniști.
Dar, crede ea, românii sunt încă tributarii unei mentalități tradiționaliste, care conservă stereotipurile dintre femei și bărbați:
Suntem tributarii unui psihotip tradiționalist, ca popor, ca și comunitate și suntem tributarii unor foarte mari lacune în educație, care conservă stereotipurile ce există între femei și bărbați. Dacă vezi femei de succes, dacă vezi bărbați care își arată sentimentele, dacă vezi, de fapt, relații armonioase între cei doi, atunci putem vorbi de egalitate. Noi lucrăm cu cazuri de violență în familie – 90 la sută dintre aceste cazuri sunt victime de sex feminin.”
România stă mai bine în terorie decât în practică, remarcă președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Asztalos Csaba:
Sunt o serie de provocări care așează femeia pe poziții de inegalitate, în relațiile de muncă, situația femeii însărcinate sau care se întoarce din concediul de îngrijire sau creștere de copil, calculul salariului raportat la bărbat, elemente de hărțuire sexuală. Apoi, imaginea publică a femeii, deseori suferă din cauza unor declarații a unor formatori de opinie. Din cauza prejudecăților avem aceste situații de excludere a femeilor din poziții de putere, în care se distribuie resurse – un fel de sexism pozitiv, dacă doriți – respectiv avem un sexism negativ, potrivit căruia locul femeiii este, să citez, la cratiță.”
Data de 8 mai a fost stabilită de Parlament, începând din 2015, ca Zi a Egalității de Șanse între Bărbați și Femei. Este un prilej de atragere a atenţiei opiniei publice asupra discriminării şi efectelor acesteia.
Astfel, România trebuie să-și asume demersurile legislative ce decurg din obligațiile angajate de țara noastră prin ratificarea, în luna martie 2016, a Convenției de la Istanbul.
Valeriu Russu