Discrepanțe pe piața imobiliară din Târgu Mureș: chirii mai mici și prețuri mai mari pentru locuințe
Publicat de MIRELA ROTAR, 9 februarie 2022, 15:53
În ultimele două luni prețul imobiliarelor la nivel național a urcat cu 16 %, o creșetere care s-a reflectat prin mai puține tranzacții. Aproape 40 de mii de imobile s-au vândut în ianuarie 2022, cu 35 de mii mai puține decât în decembrie 2021, conform ANCPI.
Această creștere de preț s-a făcut simțită și la o parte din imobilele mureșene, apreciază agentul imobiliar, Faluvegy Sandor:
Dacă vorbim de creștere prețurilor ne putem referi mai mult la apartamentele de 1 sau 2 camere, nu putem vorbi de creșteri atât de mari, de 16% la imobilele mai mari, de pildă la case, care aveau și până acum o valoare de aproximativ 200.000 de euro.
Pe viitor e probabil ca prețurile să stagneze, dar asta depinde și de ce se întâmplă atât pe piața națională cât și în Europa.
O alternativă la vânzarea de imobile o reprezintă închirierea lor, iar proprietarii care nu reușesc să vândă scad din prețul chiriei pentru a avea clienți. În prezent în Târgu Mureș exista circa 200 de imobile propuse înspre închiriere. Cele mai tranzacționate sunt imobilele mici pentru care se pot obține prețuri avantajoase, spune agentul imobiliar, Faluvegy Sandor:
Cele mai tranzacționate imobile din perioada aceasta sunt cele mai mici, apartamente cu o cameră sau cu două. În momentul de față există mult mai multe oferte la capitolul închirerilor iar din acest motiv propietarii tind să scadă chiar și câte 30 de euro din chiria lunară pentru a închiria proprietatea mai repede astfel încât ea să nu rămână goală.
Pe viitor se presupune că tot mai multe persoane, mai ales tineri, vor alege să locuiască în chirie, atât din cauza prețului ridicat al imobilelor cât și datorită flexibilității pe care o oferă chiriile.
Vlad Todoran