Discrepanțe mari între salariile din România
Publicat de Corina Muntean, 23 martie 2021, 10:59
În timp ce salariul mediu pe economie este undeva la 3.500 de lei net, sunt categorii de angajați care câștigă zeci de mii de la stat. Mai mult, sporurile au ajuns să fie subterfugii pentru majorări de salarii, unele necesare, altele forţate susține ministrul Muncii.
România este pe penultiumul loc în Uniunea Europeană la capitolul venituri din salarii, cu circa 700 de euro net pe lună salariul mediu net, peste Bulgaria care are în jur de 450 de euro, dar în spatele Ungariei cu 800 de euro salariu mediu net pe lună.
Chiar și în aceste condiții, sunt români care câștigă de la stat mult peste medie, atât din salarii cât și din veniturile de pensionari. Ministrul Muncii, Raluca Turcan spune că în sistemul public există venituri lunare de 50.000 lei net, suma reprezentând salariul şi sporuri care pot ajunge la 80%. În același timp, în sistemul public cea mai mare pensie este de aproximativ 39.000 de lei şi este încasată de o persoană care a lucrat la stat. Potrivit acesteia, sporurile au ajuns să fie subterfugii pentru majorări de salarii, în loc să ducă la motivare şi la creşterea eficienţei instituţiilor. Ministrul speră ca în urma aplicării unei noi Legi a salarizării, situația să se echilibreze în defavoarea celor care iau acum salarii foarte mari. Ministrul de resort a mai precizat că în societate s-a vorbit foarte mult de sporuri însă nimeni nu a pus problema criteriilor de eficienţă a instituţiilor publice.Turcan spune că în paralel cu modificările la legea salarizării, se va apela la o expertiză profesionistă pentru definirea indicatorilor de eficienţă a instituţiilor publice, astfel încât sporurile să fie pentru activităţi deosebite sau pentru motivarea angajaţilor.
Potrivit ministrului Muncii, unele sporuri ar urma să fie stabilite la maximum 20% din nivelul salariului de bază, iar altele vor fi anulate. Aceasta a admis, însă, că în sistemul public sunt şi salarii mici, care pot creşte, cum sunt cele ale personalului TESA din Sănătate. Într-adevăr, când este vorba de bani, aproape tot românul se uită în curtea celuilalt și se întreabă de ce câștigă mai mult decât el? Principiile de echitate, contributivitate, motivare şi performanţă sunt indiscutabil corecte, atunci când pornești să reformezi sistemul salarizării și pensiilor. Problema va fi, ca întotdeauna la noi, pârghiile prin care se vor stabili criteriile și modul în care vor fi ele aplicate.
Nu m-ar mira ca, după tot acest episod al salariilor imense de la stat, la finalul aplicării noii legi a salarizării, tot cei care au acum mult și pe nedrept să fie cel mai bine plătiți, în vreme ce aceia cu adevărat valoroși să rămână marginalizați și stigmatizați ca acum, în pofida profesionalismului lor.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Târgu Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.