Disciplinarea șoferilor în trafic prin sistemul bonus-malus al asigurărilor RCA
Publicat de Rotar Mirela, 17 ianuarie 2025, 13:00 / actualizat: 17 ianuarie 2025, 14:28
Acest lucru se poate face doar prin corelarea unor baze de date, astfel încât cei care comit abateri la regimul circulaţiei pe drumurile publice să fie sancţionaţi şi cu plata unei valori mai mari a asigurării RCA, cred asigurătorii.
Reprezentantul din Mureș al unui companii de asigurări, Alexandru Negrea, declară că ar trebui să aibă acces la bazele de date ale poliției pentru a putea sancționa în timp real comportamentul agresiv al șoferilor:
,,Nu știu când va fi operațională baza de date în care să putem să-i identificăm pe cei agresivi și să fie penalizați de către asigurători. Baza de date cu amenzile date de poliție, și ale celorlalte organe care constată nereguli, nu știu dacă e accesibilă în acest moment – e o chestiune destul de sensibilă acolo. Pentru disciplinare, accesarea bazelor de date cu sancțiunile date șoferilor ar trebui să fie primordială, asta pentru ca penalizările care s-ar putea acorda la încheierea poliței RCA să fie consistente.”
Alexandru Negrea mai spune că sistemul bonus-malus sancţionează doar persoanele pentru care s-a plătit o despăgubire, și abia după plata despăgubirii, de aceea e necesar să se modifice și unele prevederi legislative.
Potrivit acestuia, nu se sancţionează comportamentul agresiv în trafic al șoferului, parcarea neregulamentară sau trecerea pe culoare roşie, fapte care induc un pericol pentru ceilalţi participanţi la trafic.
Polițiștii ne recomandă să nu răspundem la provocările șoferilor agresivi.
Purtătorul de cuvânt al IPJ Mureș, Aurica Sabău:
,,Pentru comportament agresiv în trafic, în cursul anului 2024, polițiștii au reținut 99 de permise de conducere, aplicând sancțiuni contravenționale în valoare de 65.340 de lei. Dacă observați un șofer care se comportă agresiv sau pune în pericol siguranța altora, apelați la poliție pentru a raporta incidentul. Includeți detalii cum ar fi număr de înmatriculare, locație sau comportament observat. Nu răspundeți la gesturi sau observații agresive, chiar dacă acestea sunt provocatoare. Dacă un șofer agresiv încearcă să vă forțeze să opriți pentru o confruntare, evitați acest lucru. Încercați să vă deplasați către un loc public sau să cereți ajutor autorităților.”
Poliția adaugă că șoferii trebuie să se gândească atât la siguranța propriilor pasageri, cât și a celorlalți participanți la trafic. De aceea, conducătorii auto nu trebuie să pornească la drum dacă sunt stresați sau obosiți pentru că se amplifică reacțiile agresive.
Autor: Valeriu Russu