Dirijorul Christopher Warren-Green, invitat la Sala Radio
Publicat de Rotar Mirela, 24 februarie 2023, 12:29
Dirijorul Christopher Warren-Green, invitat la Sala Radio, se va afla la pupitrul Orchestrei de Cameră Radio în primul concert al primăverii. Miercuri, 1 martie (ora 19:00), el va dirija evenimentul ce se va deschide cu o scurtă lucrare a compozitorului englez George Butterworth: The Banks of Green Willow, creație inspirată de cântece populare din folclorul britanic. Seara de la Sala Radio va continua cu Haydn: Concertul nr. 2 pentru violoncel și orchestră, prilej de a-l revedea pe violoncelistul Răzvan Suma, solist al Orchestrelor Radio, director artistic al Icon Arts Transilvania și fondator al Ansamblului PlaCello. Concertul se va încheia cu Simfonia nr. 5 semnată de Schubert.
Christopher Warren-Green este directorul muzical al London Chamber Orchestra din Marea Britanie. Este dirijor laureat și consilier artistic al Orchestrei Simfonice din Charlotte, Carolina de Nord, după un mandat de 12 ani ca director muzical. Este și președinte al Fundației pentru tineri muzicieni. El a devenit extrem de cunoscut publicului larg grație implicării sale în evenimentele majore din viața familiei regale britanice. A fost invitat să dirijeze la serviciile de nuntă ale Majestății Sale Regele Charles al III-lea cu Majestatea Sa Regina Camilla, la Capela St. George din Windsor – 2005, ale Altețelor Sale Regale Prințul și Prințesa de Wales (Prințul William și Kate Middleton), la Westminster Abbey – 2011 și ale Ducelui și Ducesei de Sussex (Prințul Harry și Meghan Markle), la Capela St. George din Windsor – 2018. De asemenea, a dirijat Orchestra de Cameră din Londra cu ocazia celei de-a 80-a aniversări a Majestății Sale Regina Elisabeta și Orchestra Philharmonia pentru concertul de 90 de ani al Majestății Sale la Teatrul Regal, Drury Lane, concertul de 60 de ani al Majestății Sale Regele Charles la Palatul Buckingham și la multe alte ocazii regale.
În 2022, Warren-Green a sărbătorit o carieră profesională de 50 de ani, timp în care a dirijat orchestre eminente din întreaga lume, printre care Orchestra din Philadelphia, Orchestra din Minnesota, orchestrele simfonice din Detroit, Houston, Toronto, Seattle și Vancouver, precum și Orchestra Simfonică Națională din Washington D.C. În Marea Britanie, a colaborat cu orchestrele Philharmonia, Royal Philharmonic, London Philharmonic, Royal Liverpool Philharmonic și Royal Scottish National. În Europa, a dirijat Orchestre National de Belgique, Beethoven Orchestra Bonn, Orchestre National de Montpelier, Orchestra Simfonică RTÉ, Orchestra Simfonică a Islandei și, în Asia de Est, orchestrele simfonice Hong Kong Philharmonic, NHK Symphony, Yomiuri Nippon, Singapore, Sapporo și KBS.
Dirijorul și violonistul Christopher Warren-Green și-a început cariera la vârsta de 17 ani, iar la 21 de ani a fost numit concertmaestru al Orchestrei Naționale BBC din Țara Galilor, ocupând apoi aceeași poziție în Orchestra Philharmonia sub bagheta lui Ricardo Muti și, mai târziu, concertmaestru al orchestrei Academiei St. Martin in the Fields, sub bagheta lui Sir Neville Marriner. Este membru al Academiei Regale de Muzică, unde a fost profesor timp de opt ani.
Răzvan Suma este unul dintre cei mai activi muzicieni români, cu un repertoriu cuprinzător, realizat în sute de recitaluri şi concerte susţinute în întreaga lume. Pe lângă activitatea concertistică din România, cântă frecvent împreună cu pianistul spaniol Josu Okiñena, alături de care a concertat în săli ca Berliner Philharmoniker, Auditorio Nacional de Madrid, Teatro Colon din Buenos Aires, Centrul Cultural Belém din Lisabona, Megaron din Atena, Kursall din San Sebastian, Casa da Musica din Porto, Opera House din Hanoi – Vietnam.
Începând cu anul 2012 Răzvan Suma a susținut turnee naționale, cu Vă place Bach?, Vă place Brahms?, Vă place Tango?, Vă place SCHU…?, Vă place Beethoven? sau Vă plaCello?, care l-au plasat pe Răzvan în topul celor mai apreciați violonceliști români. La acestea se adaugă turneele grupului ArgEnTango, cu Piazzolla, o poveste autentică, Tango Tradițional și Tango la Cetate. Este fondator al Ansamblului PlaCello, din care mai fac parte violonceliștii Ștefan Cazacu, Ella Bokor și Mircea Marian.
Concertul va fi transmis live pe calea undelor, pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical, dar și live online pe site-urile celor două posturi de radio.
Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021.314.6800). Programul casei de bilete, pe www.orchestreradio.ro – secțiunea Bilete. Biletele sunt disponibile în sistem online pe iabilet.ro, dar și în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele Muzica, IQ BOX, Uman și pe terminalele Selfpay. Online, puteți plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde în țară.